Meksika - Küresel Ekonomik Faaliyet Göstergesi Ağustos ayında zayıfladı

06 Kasım 2020

Temmuz ayında yıllık bazda %9,8 azalan (aylık bazda %5,7 artan) Küresel Ekonomik Faaliyet Göstergesi (IGAE) Ağustos ayında hizmetler sektöründeki dinamizm kaybı, iç talepteki zayıflık ve pandemide ikinci dalganın etkisiyle aylık bazda yalnızca %1,1 büyümüş, yıllık karşılaştırmada ise %8,5 küçülmüştür.
 
Aylık karşılaştırmada ikincil faaliyetler (inşaat, madencilik ve imalat sanayi) %3,3 oranında artmış, üçüncül faaliyetler (ticaret ve hizmetler sektörü) %0,4 oranında artarken, birincil faaliyetler (tarım, balıkçılık, ormancılık sektörü) %5,9 oranında azalmıştır. Hizmetler sektörü içerisinde perakende ticaret %1,4, finans ve gayrimenkul hizmetleri %0,6, profesyonel hizmetler ve iş desteği (%2,9) ile eğlence ve spor hizmetleri %0,3 daralarak negatif rakamlara dönmüştür. Geçici konaklama ve yiyecek ve içecek hazırlama faaliyetleri ise %20,7 artmıştır.

Yıllık bazda ise Ağustos ayında ikincil faaliyetler (%8,4) ve üçüncül faaliyetler (%9,3) gerilerken; birincil faaliyetler %5,9 artmıştır. Uzmanlar; ekonomik desteğin olmaması, sınırlı kamu harcamaları ve yerel düzeydeki yüksek belirsizlik göz önüne alındığında, ihracatın toparlanmanın ana motoru olacağını değerlendirmektedir.



Yayımlayan: Meksiko Ticaret Müşavirliği

Kaynaklar: El Financiero https://www.elfinanciero.com.mx/economia/actividad-economica-de-mexico-cae-8-5-en-agosto
El Economista https://www.eleconomista.com.mx/economia/Recuperacion-de-la-economia-mexicana-se-modera-en-agosto-actividad-crece-1.1-20201026-0032.html
El Economista https://www.eleconomista.com.mx/economia/En-agosto-economia-se-debilito-crecio-1.1-mensual-20201026-0093.html