Meksika Sağlık Bakanlığı tarafından ilan edilen zorunlu faaliyetler

09 Nisan 2020

30.03.2020 tarihli Federal Resmi Gazete’de Genel Sağlık Konseyi tarafından ilan edilen, mücbir sebebe bağlı SARS-CoV2 virüsü salgınının yol açtığı sağlık acil durumu karşısında gerekli tedbirler kapsamında, anılan tarihten itibaren faaliyete devam edebilecek zorunlu sektörler aşağıdaki şekilde belirtilmektedir:  

  1. Sağlık acil durumu doğrudan ilgili Ulusal Sağlık Sistemi kapsamındaki tıbbi, yardımcı hekimlik, idari ve destek birimleri; ilaç arzı, üretimi, dağıtımı ve hizmetleri; sağlık hizmeti için malzeme, medikal ekipman ve teknolojilerin üretimi, biyolojik-bulaşıcı tehlikeli atıkların uygun şekilde imhası ile ve sağlık hizmetlerinin farklı kademelerinde sağlık birimlerinin temizliği ve sterilize edilmesi ile ilgili olanlar
  2. Kamu güvenliği ve vatandaşın korunması; ulusal bütünlüğün ve egemenliğin korunması; adaletin temini ve bildirimi; federal ve eyalet düzeyinde yasama faaliyetleri
  3. Ekonomi için temel sektörler; finans; vergi toplama; enerji dağıtımı ve satışı; benzin ve doğal gaz istasyonları; içme suyu üretimi ve dağıtımı; gıda ve alkolsüz içecek sanayi; gıda pazarları; süpermarketler; tezgahtarsız mağazalar; bakkaliye ve hazır gıda satışı; yolcu ve yük hizmetleri; tarım, balıkçılık ve hayvancılık üretimi, tarım endüstrisi, kimya sanayi, temizlik ürünleri, hırdavat mağazaları, kargo hizmetleri, özel güvenlik görevindeki korumalar, günlük kreş ve bakım merkezleri, yaşlı sığınma ve konaklama merkezleri, şiddet mağduru kadınların ve çocuklarının sığınma ve bakım merkezleri, iletişim ve bilgi araçları, özel acil durum hizmetleri, cenaze ve defin hizmetleri, zaruri maddelerin depolama ve soğuk zincir hizmetleri, lojistik (havayolu, liman ve demiryolu) ve ertelenmesi devamlılığın sağlanması açısından dönülemez etki yaratabilecek faaliyetler
  4. Hükümet sosyal programlarının işleyişi ile ilgili doğrudan ilgili olanlar
  5. Zaruri hizmetlerin üretimi ve dağıtımını sağlayan önemli altyapının korunması, bakım ve onarımı için gerekli olanlar; içme suyu, elektrik, doğal gaz, petrol, yakıt, jet yakıtı, temel sağlık işleri, toplu taşıma, hastane ve sağlık altyapısı ve bu kategoride sayılabilecek diğer faaliyetler.
Diğer taraftan yukarıda sayılan faaliyetlere ilave olarak, 06/04/2020 tarihli Federal Resmi Gazete’de yayımlanan Anlaşma’da aşağıdaki hususlar belirtilmektedir:
  1. Askıya alınmasının devamlılık için geri dönüşü olmayan etkileri olabilecek faaliyetler kapsamında çelik, çimento ve cam üretim şirketlerinin yanı sıra kamu, özel ve sosyal sektörlerde bilgisayar sistemlerinin sürekliliğini sağlayan bilgi teknolojisi hizmetleri faaliyetlere devam edecektir.
  2. Federal Hükümet ile halihazırda sözleşmesi olan çelik, çimento ve cam üretim şirketleri, Dos Bocas, Maya Treni, Felipe Ángeles Havaalanı, Trans-isthmic Koridoru projeleri ile Petróleos Mexicanos ve Federal Elektrik Komisyonu için gerekli görülen mevcut sözleşmeler için kısa vadeli taahhütleri yerine getirmelerine olanak tanıyan faaliyetlere devam edecektir.
  3. Elektronik ticaret platformları ve şirketleri faaliyetlerini sürdürecektir.
  4. Kömür madenleri, Federal Elektrik Komisyonu'nun talebini karşılayacak minimum faaliyeti sürdürecektir.
  5. Kömür dağıtım şirketleri, Federal Elektrik Komisyonu'nun talebini karşılamak için nakliye ve lojistik faaliyetlerini sürdürecektir.

Yayımlayan: Meksiko Ticaret Müşavirliği
 
Kaynak: Meksika Federal Resmi Gazetesi https://www.dof.gob.mx/nota_detalle.php?codigo=5590914&fecha=31/03/2020
http://dof.gob.mx/nota_detalle.php?codigo=5591234&fecha=06/04/2020