Meksika’da Covid-19 Gelişmeleri

20 Nisan 2021

Meksika Sağlık Bakanlığı tarafından en son güncellenen epidemiyolojik risk haritasına göre 12-25 Nisan 2021 tarihleri arasında Baja California Sur, Chihuahua, Meksika Şehri, Meksika eyaleti ve Yucatán eyaletleri yüksek derecede risk düzeyini gösteren turuncu renkte olup; bu eyaletlerde zorunlu olmayan ekonomik faaliyetler %30 kapasite ile devam ettirilmektedir. Coahuila, Nuevo León, Tamaulipas, Veracruz, Nayarit, Oaxaca, Chiapas ve Campeche eyaletleri düşük risk düzeyini gösteren yeşil renktedir. Geri kalan 19 eyalet (Baja California, Sonora, Sinaloa, Durango, Zacatecas, San Luis Potosí, Jalisco, Guerrero, Tabasco, Quintana Roo, Aguascalientes, Guanajuato, Colima, Querétaro, Hidalgo, Tlaxcala, Morelos, Michoacán ve Puebla) ise orta derecede risk düzeyini gösteren sarı renktedir.



Diğer taraftan Meksika Sağlık Bakanlığı, geçtiğimiz 11 haftada kaydedilen düşüşün ardından Nisan ayının başındaki Paskalya tatili sonrasında ülkenin 10 eyaletinde Covid-19 enfeksiyonlarının artış eğiliminde olduğunu ve üçüncü bir enfeksiyon dalgasından kaçınmak için özellikle bu eyaletlerde önleme tedbirlerinin güçlendirilmesi gerektiğine ilişkin bir uyarı yayınlamıştır:
 

  1. Baja California Sur (turuncu renkte)
  2. Chihuahua (turuncu renkte)
  3. Meksika Şehri (turuncu renkte)
  4. Colima (sarı renkte)
  5. Durango (sarı renkte)
  6. Meksika Eyaleti (turuncu renkte)
  7. Morelos (sarı renkte)
  8. Nayarit (yeşil renkte)
  9. Quintana Roo (sarı renkte)
  10. Tlaxcala (sarı renkte)

 
Ayrıca basında çıkan haberlere göre 23 Mart 2020 tarihinde başlatılan ve daha önce 30 Nisan 2021 tarihine kadar uzatılmış olan, Meksika’da federal hükümet çalışanlarının salgın riski nedeniyle zorunlu olmayan faaliyetlerini evden yürütmesi uygulamasının Meksika Şehri’nde epidemiyolojik risk düzeyi sarı renkte (orta) olana kadar devam edebileceği öngörülmektedir.
 
Meksika-ABD sınırında zorunlu olmayan karayolu seyahat kısıtlamasının ise, turuncu ve kırmızı renkteki eyaletler için 21 Mayıs 2021 tarihine kadar uzatıldığı belirtilmektedir. Sınır eyaletleri içerisinde, Meksika Sağlık Bakanlığı'nın 12-25 Nisan 2021 tarihleri için trafik ışığı güncellemesine göre halihazırda yalnızca Chihuahua eyaleti turuncu renktedir. Baja California ve Sonora eyaletleri sarı renkte; Coahuila, Nuevo León ve Tamaulipas eyaletleri ise yeşil renktedir. Dışişleri Bakanlığı, zorunlu olmayan seyahat kısıtlamalarının aynı tarihe kadar güney sınırında da devam ettiğini eklemiştir.

Yayımlayan: Meksiko Ticaret Müşavirliği

Kaynaklar: