Meksika’da ekonominin yeniden açılımı “trafik ışığı” sistemine göre olacak

30 Mayıs 2020

Meksika Sağlık Bakan Yardımcısı, her hafta Perşembe günü kamuoyuna açıklanacak verilere göre hangi eyalette hangi ekonomik faaliyetlerin ne düzeyde başlayabileceğinin belirleneceğini açıklamıştır. Koronavirüs salgınını izlemek için bir araç olan “trafik ışığı” yeşil, sarı, turuncu ve kırmızı olmak üzere dört renkten oluşmakta ve risk düzeyi yeşilden kırmızıya doğru artmaktadır. Kırmızı renk en yüksek risk düzeyini, turuncu ve sarı renkler orta düzey riski, yeşil renk ise düşük risk düzeyini göstermektedir.




Federal düzeyde COVID-19 hakkındaki bilgiler Ulusal Epidemiyolojik Gözetim Sistemi tarafından analiz edilerek federal, eyalet ve belediye sağlık sistemlerinden alınan verilerle birlikte Sağlık Bakanlığı tarafından değerlendirilecektir. Sağlık Bakanlığı her Perşembe günü, bir sonraki Pazartesi gününden başlayan haftada yürürlüğe girecek olan faaliyetleri açıklayacaktır. Eyaletler federal düzeyde açıklanan düzenlemeleri sıkılaştıran önlemler uygulamaya karar verebilecek, ancak federal önlemleri gevşeten önlemler uygulayamayacaktır.

Kırmızı renkteki eyaletlerde yalnızca madencilik, inşaat ve otomotiv gibi zorunlu çalışma faaliyetlerine izin verilecektir. Turuncu renkteki eyaletlerde zorunlu olmayan faaliyetler düşük bir seviyede yeniden etkinleştirilebilecek, kamuya açık alanlarda düşük seviyede faaliyetlere yeniden başlanabilecek, COVID-19'a karşı savunmasız ve kronik rahatsızlığa sahip olanlar veya yaşlılar özel koruma protokolleri ile işe dönebilecektir. Sarı renkteki eyaletlerde herhangi bir kısıtlama olmaksızın zorunlu ve zorunlu olmayan faaliyetlere devam edilebilecek, açık alanlarda kısıtlamalar uygulanacak; restoran, tapınak, müze, sinema ve tiyatro gibi kapalı alanlar az kapasite ile açılabilecek; virüse karşı savunmasız kişilerin bakımı orta düzeyde olacaktır. Yeşil renkteki eyaletlerde ise okullarda derslere devam edilebilecektir.

Sağlık Bakan Yardımcısı, Meksika’da COVID-19 salgınından kaynaklanan nedenlerle can kaybının 30.000’e kadar yükselebileceğinin tahmin edildiğini açıklamıştır. Halihazırda vaka ve ölüm rakamları düşüş trendine girememiş olup her geçen gün vaka ve ölü sayısı artmaktadır. 28 Mayıs 2020 tarihi itibarıyla ülke genelindeki Zacatecas eyaleti haricindeki tüm eyaletlerde salgının bulaşıcılık durumunun kırmızı renkte olduğu belirtilmiştir.




Sentinel modeli uygulanan Meksika’da test sayıları oldukça yetersiz, ölüm oranı ise dünya ortalaması olan %6’nın çok üzerinde ve %11 ile Latin Amerika ülkeleri içinde en yüksek düzeydedir. Meksika 28 Mayıs 2020 tarihi itibarıyla vaka sayısı bakımından dünyada 17’nci sırada (81.400 vaka), ölüm sayısı bakımından ise 8’nci sıradadır (9.044 kişi).Başkent Meksika Şehri, Meksika Eyaleti, Baja California, Tabasco, Veracruz, Sinaloa, Quintana Roo, Puebla, Chihuahua, Hİdalgo, Morelos ve Guerrero COVID-19 kaynaklı can kayıplarının en fazla yaşandığı eyaletlerdir.

Meksika Ekonomi Bakanı, kapanma önlemlerinde federal düzeyden bölgesel düzeye geçileceğini, halihazırda bulunan çözümün zorunlu olmayan ekonomik faaliyetlerin durdurulması yönünde olduğunu, ekonomik faaliyetlerde tam bir normalleşmenin ancak aşı veya ilacın bulunması ile mümkün olabileceğini dile getirmiştir. Faaliyetlerin yeniden başlamasının düzenleneceğini, sınırlandırılacağını veya durdurulacağını ifade eden Bakan, aksi takdirde ekonomik faaliyetler yeniden etkinleştirildiğinde oluşabilecek salgının kontrol edilemez düzeyde olacağını ve bu yüzden yakın zamanda tam bir yeniden etkinleştirmenin söz konusu olamayacağını belirtmiştir.

Yayımlayan: Meksiko Ticaret Müşavirliği

Kaynaklar: Sağlık Bakanlığı https://www.gob.mx/cms/uploads/attachment/file/554621/Comunicado_Tecnico_Diario_COVID-19_2020.05.28.pdf
El Financiero https://www.elfinanciero.com.mx/salud/como-se-actualizara-cada-semana-el-semaforo-de-reapertura-economica-esto-dice-lopez-gatell
Forbes Mexico https://www.forbes.com.mx/noticias-mexico-iniciara-nueva-normalidad-con-semaforo-en-rojo-o-riesgo-maximo/
El Financiero https://www.elfinanciero.com.mx/nacional/hasta-30-000-personas-podrian-morir-en-mexico-por-covid-19-lopez-gatell
El Financiero https://www.elfinanciero.com.mx/nacional/se-le-cuela-a-salud-grafica-de-letalidad-por-covid-19-donde-mexico-tiene-la-tasa-mas-alta-de-al
W Radio http://wradio.com.mx/radio/2020/05/25/nacional/1590432459_868244.html