Meksika’da Genel İthalat ve İhracat Vergi Kanunu değişikliği yasa teklifi onaylandı

19 Mart 2020

18 Mart 2020 tarihinde vergi oranlarının güncel uluslararası ticaret akışlarına uyarlanması ve güncellenmesi amacıyla Genel İthalat ve İhracat Vergi Kanunu, Temsilciler Meclisi tarafından onaylandı. İlgili yasanın üst meclis tarafından da onaylanması ile, Ekonomi Bakanlığı tarife kodlarına göre istatistikleri daha kesin ürün tanımları ile yayınlayabilecek.
 
Söz konusu yasa kapsamında, ürün kodunun yanlış beyan edildiği tespit edildiğinde gümrük müşavirleri ve ithalatçıların elektronik gümrük sistemi üzerinden mal çekme yetkilerinin 1 aylık takvim gününe kadar askıya alınması kararlaştırılmaktadır.
 
Gümrük yetkilileri tarafından askıya alınma durumunun oluştuğu tespit edildiğinde, gümrük müşaviri ve ithalatçıya açık bir biçimde bildirilecek, talep edilen değişikliğin yapılması, depozitoyu içeren belgenin sunulması veya itiraz için 20 günlük süre verilecek, aksi durumda patent/izin askıya alınacaktır.
 
Ekonomi, Ticaret ve Rekabet Komisyonu tarafından Senato’ya gönderilen yasa teklifi, Gümrük Yasası’nda da birtakım değişiklikler öngörmektedir. İlgili değişikliklerin amacının, uluslararası ticarette ithalatçı ve ihracatçılara daha kesin bir yasal çerçeve belirlenmesi olduğu belirtilmiştir.
 
Halihazırda, dış ticaret işlemlerinin yürütülmesi esnasında doğru gümrük tarife kodunun belirlenmesini teminen ilgili mercilere danışılması imkanı mevcuttur.
 
Yayımlayan: Meksiko Ticaret Müşavirliği
 
Kaynak: T21 http://t21.com.mx/logistica/2020/03/19/diputados-dan-luz-verde-nueva-ligie-mexico