Meksika’da gıda endüstrisi için GDO'lu mısır ithalatı ve glifosat 31.01.2024 tarihine kadar aşamalı olarak kaldırılacak

08 Şubat 2021

31.12.2020 tarihli Meksika Federal Resmi Gazetesi’nde (DOF) yayınlanan ve DOF (https://www.dof.gob.mx/nota_detalle.php?codigo=5609365&fecha=31/12/2020) internet adresi üzerinden ulaşılabilen Hükümet Kararnamesi ile Meksika’da biyogüvenlik yetkililerinin genetiği değiştirilmiş mısır tohumlarının çevreye salınması için izinleri iptal edeceği ve vermekten kaçınacağı açıklanmıştır.

Söz konusu Kararname’nin amacının "gıda güvenliği ve egemenliğine katkıda bulunmak" ve "yerli mısır, mısır tarlaları, biyo-kültürel zenginlik, tarım toplulukları, gastronomik miras ve Meksikalıların sağlığını" korumak olduğu belirtilmektedir. Kararname’de gıda endüstrisi için genetiği değiştirilmiş organizma (GDO) içeren mısır ithalatının ve glifosatın Ocak 2024'e kadar aşamalı olarak kaldırılacağı; federal idarelerin "glifosat veya onu aktif içerik olarak içeren tarım kimyasallarını satın almaktan, kullanmaktan, dağıtmaktan, tanıtmaktan ve ithal etmekten" kaçınacağı; düşük toksisiteli agrokimyasallar ve organik ürünler gibi “kültürel olarak uygun” alternatiflerin kullanılacağı bildirilmektedir.

Modern mısırın anavatanı olan Meksika, GDO içeren tohumlar kullanılarak tahılın ticari ölçekte ekilmesine izin vermezken; diğer birçok endüstriyel kullanımın yanı sıra büyüyen hayvancılık sektörü için bu tür mısır ithal edilebilmektedir. “Tortilla” ekmeği için kullanılan beyaz mısırda ülke büyük ölçüde kendi kendine yeterli olmakla beraber, çiftlik hayvanlarının beslenmesinde ABD'den GDO’lu mısır içeren yem ithalatına bağımlılık yüksektir. GDO’lu sarı mısır ithalatının, toplam tüketimin yaklaşık %40’ı (yıllık 16 milyon ton) civarında olduğu ve Meksika’nın neredeyse tamamı genetiği değiştirilmiş olan ABD sarı mısırının en büyük dış pazarı olduğu bilinmektedir. ABD haricinde bu ülkeye alternatif pazarlar olan Arjantin ve Brezilya’da da GDO içeren mısır üretilmektedir.

Meksika Ekonomi Bakanlığı ile Tarım ve Kırsal Kalkınma Bakanlığı’nın kamu-özel sektör girişimi ile yürüttüğü, gıdada kendi kendine yeterliliği amaçlayan "Maíz para México" programı kapsamında, üretken potansiyele sahip eyaletlerde sarı mısır üretiminin teşvik edileceği ve hayvancılık sektörünün yerli üretim ile arzı desteklenerek ithalatın azaltılacağı, kısa çevrimli ve daha az su talep eden mahsullere, yem tahıllarına ve yağlı tohumlara doğru verimli bir dönüşüm sağlanacağı bildirilmektedir.

Karar organik çiftçiler tarafından övgüyle karşılanırken, Ulusal Tarım Konseyi (CNA) ve GDO savunucuları GDO'lu mısır ekiminin yasaklanmasının çiftçilerin seçeneklerini sınırlayacağını, ABD'deki mısır çiftçileri gibi rakiplere kıyasla üreticileri dezavantajlı konuma getireceğini, glifosat yasağının tarımsal üretimin %30 düşmesine neden olabileceğini ve ithalatın yasaklanmasının gıda zinciri için bir tehdit oluşturacağını savunmaktadır.

Yayımlayan: Meksiko Ticaret Müşavirliği

Kaynaklar: