Meksika’da NOM-051 kodlu gıda ve içecek etiket standardı değişikliği askıya alındı

04 Mart 2020

Meksika Ulusal Sanayi Odaları Konfederasyonu (CONCAMIN)’nun talebi üzerine Meksika Şehri Yedinci Bölge İdari Mahkemesi tarafından paketli gıda ve alkolsüz içeceklerin etiketlerini düzenleyen Meksika Resmi Standartlarının NOM-051 isimli düzenlemesinin oluşturulma sürecinde geçici askıya alma kararı verildiği açıklandı.

Anılan karar ile düzenlemenin şimdilik durdurulduğu belirtildi. Söz konusu standart ile yüksek oranda karbonhidrat, şeker, tuz ve doymuş yağ içeren paketli gıda ve içeceklerin üzerine uyarı ifadeleri konulmasını öngörülmekte idi.

CONCAMIN 24 Ocak 2020 tarihli basın açıklamasında, yeni etiket düzenlemesinin bilimsel kanıt, araştırmalar ve uluslararası taahhütleri dikkate almadığı konusunda uyarıda bulunarak; iş dünyasının haklarını kapsayıcı ve şeffaf süreçler ve yasal titizlik ile yasal yollardan arayacağını belirtmişti. CONCAMIN, anılan düzenleme ile tüketicilerin beslenmede daha iyi kararlar almalarına yönelik doğru bilgilendirme yapılmadığını belirterek; durdurma kararı sonrasında yetkililer ile birlikte Meksikalılar için amaca yönelik, açık ve kapsamlı bir etiketleme uygulamasının oluşturulması fırsatının ortaya çıktığını açıkladı.  

Yayımlayan: Meksiko Ticaret Müşavirliği

Kaynak: El Universal https://www.eluniversal.com.mx/cartera/detienen-el-proceso-de-nom-051-de-etiquetado