Meksika’da Ocak ayındaki ekonomik toparlanmada Oaxaca, Sinaloa ve Baja California eyaletleri öncü

08 Nisan 2021

Ulusal İstatistik ve Coğrafya Enstitüsü (INEGI) verileri ve El Economista gazetesi tarafından yapılan anket sonucuna göre; Meksika’da Ocak ayındaki ekonomik toparlanmada sırayla Oaxaca, Sinaloa, Baja California, Coahuila, Campeche, Chiapas, Durango, Nayarit ve Colima eyaletleri öncü olmuş ve imalat, inşaat ve perakende sektörlerinde en iyi sonuçları elde etmiştir. Anılan üç sektörün ülke GSYİH’sinin %34,2’sini temsil ettiği; ayrıca Oaxaca eyaleti ekonomisinin %34,2’sini, Sinaloa eyaleti ekonomisinin %28,8’ini ve Baja California eyaleti ekonomisinin ise %49,5’ini oluşturduğu belirtilmektedir.



Ocak ayında Oaxaca eyaletinin ekonomisinin %17,5’ini oluşturan sanayi faaliyetlerindeki %33,4’lük yıllık reel artışta özellikle içecek ve tütün endüstrisindeki %11,5’lik artışın etkili olduğu belirtilmektedir. Diğer taraftan %10,4 pay ile eyaletin en önemli ikinci faaliyeti olan ve özel tüketimdeki hareketliliği gösteren perakende ticarette %0,9 yıllık reel düşüş kaydedilmiştir. İnşaat sektöründeki %239,7’lik artışta; sektör toplamının %96,4’ünü oluşturan inşaat işleri (%245,6 artış) ve ulaştırma ve kentleşme (%536,5 artış) faaliyetleri etkilidir.

Ocak ayında en iyi dinamizme sahip ikinci eyalet olan Sinaloa’da imalat sektöründeki %8,6’lık artışta eyalet imalat sanayinin %68,8’ini oluşturan gıda sanayindeki %14,4’lük ve eyalet imalat sanayinin %11,2’sini oluşturan içecek ve tütün sanayindeki %2,2'lik artış etkilidir. Sinaloa, perakende sektörü geliri açısından en yüksek artışa sahip üçüncü eyalet olurken, inşaat sektörü %32 büyümüştür (başta konut inşaatı olmak üzere okullar, hastaneler, klinikler ve sanayi, ticaret ve hizmet binaları olmak üzere her türlü inşaat işinin artması sonucunda).

Baja California eyaletinde imalat sanayindeki %22,5’lik büyümede ulaştırma ekipmanı imalatı %42,9 artış ve %63,9 pay ile etkili olurken; perakende ticaret %6,5 ve inşaat %5,7 büyümüştür. En kötü dinamiklere sahip eyaletler ise Hidalgo, Puebla ve Mexksika Şehri olarak sıralanmıştır.

Yayımlayan: Meksiko Ticaret Müşavirliği

Kaynak: El Economista https://www.eleconomista.com.mx/estados/Oaxaca-Sinaloa-y-BC-destacan-en-el-proceso-de-recuperacion-economica-20210328-0093.html