Meksika’da özel sektör enerji alanında 92 milyar ABD dolar yatırım yapacak

06 Mart 2020

4 Mart 2020 tarihinde Meksika’da özel sektör Hükümete enerji alanında 1,78 trilyon Meksika pesosu (91,5 milyar ABD doları) değerinde geniş çaplı bir yatırım paketi teklifi sundu. 2020-2024 yılları arasında enerji üretimi, ulaştırma ve depolama, doğal gaz keşif ve üretimine yönelik 275 projeden oluşan yatırımların, Hükümetin önümüzdeki haftalarda sunacağı Ulusal Enerji Planı’na önemli oranda katkı sağlaması beklenmektedir.

Sunulan projelerin Royal Dutch Shell, IEnova, Sempra Energy, Engie ve Enel gibi çok sayıda uluslararası şirket ile İş Koordinasyon Konseyi (Consejo Coordinador Empresarial, CCE) arasında gerçekleştirilen toplanılanların sonucu olduğu belirtildi. Meksika Devlet Başkanı Andrés Manuel López Obrador yönetiminde enerji sektöründe kamu girişimine önem verilmekte olup, ekonomik büyümenin teşviki için özel yatırımların da önemli olduğunu savunanlar mevcuttur.

Özel sektörün enerji planı ile 2020-2024 yılları arasında toplam 400bin kişiye doğrudan ve dolaylı olarak istihdam yaratılması öngörürken, projenin en yoğun kısmının ilk yıllarda yoğunlaşacağı açıklandı. Enerji yatırımlarının en yoğun olması planlanan üç eyalet; güney ve doğuda yer alan ve yoksulluk oranının yüksek olduğu Veracruz, Oaxaca ve Yucatán eyaletleridir.  

Yayımlayan: Meksiko Ticaret Müşavirliği

Kaynak: El Sol de Mexico https://www.elsoldemexico.com.mx/finanzas/sector-privado-inyectaria-en-mexico-casi-92-mil-mdd-con-plan-energetico-4926160.html