Meksikalı firmalardan Meksika Şehri’ne yatırım taahhüdü

17 Mart 2020

10 Mart 2020 tarihinde düzenlenen basın toplantısında Meksika Şehri yönetimi ile büyük firmalar, yatırımların artırılması amacıyla bürokratik engellerin kaldırılması, hukuki ve fiziki altyapı ile güvenlik koşullarının iyileştirilmesi konusunda anlaşmaya vardı. Anılan toplantıya büyük firmaların yanı sıra İş Koordinasyon Konseyi (CCE), Meksika İş Konseyi (CMN) gibi Birliklerin Başkanları da iştirak etti.

 

75 yıllık geçmişe sahip fırıncılık mamulleri devi Grupo Bimbo ile enerji, altyapı, telekomünikasyon, bankacılık ve perakende alanlarında faaliyet gösteren Grupo Carso’nun yanı sıra özellikle inşaat sektöründen birçok firmanın katıldığı toplantıda; Grupo Carso Yönetim Kurulu Başkanı Carlos Slim Domit, 2020 yılında gayrimenkul alanında 2,34 milyar Meksika pesosu (yaklaşık 117 milyon ABD doları) ve telekomünikasyon sektöründe 4,5G teknolojisinin yaygınlaştırılması, 5G ağının kurulması, fiber optik altyapı ve hizmet geliştirme alanlarında 7,6 milyar Meksika pesosu (yaklaşık 380 milyon dolar) yatırım yapacaklarını açıkladı.

 

Grupo Bimbo CEO’su Daniel Servitje ise yakın zamanda Azcapotzalco bölgesinde Latin Amerika’nın en büyük dağıtım merkezi olan Metropolitan Dağıtım Merkezi’ni açtıklarını belirtirken; 2020 yılında Vallejo Sanayi Bölgesi’nde iki yeni üretim hattının faaliyete geçmesi için inovasyon ve gelişim alanında 4,2 milyar Meksika pesosu (yaklaşık 210 milyon dolar) bütçe ayrılacağını açıkladı. Servitje, 2024 yılına kadar 4.400 araç ile en büyük elektrikli otomobil filosuna sahip olacaklarını ve bu araçların dörtte birinin Meksika Şehri’nde dolaşımda olacağını ifade etti.

 

Meksika Şehri Belediye Başkanı Claudia Sheinbaum Pardo, 2019 yılında Meksika Şehri’nin GSYİH’deki %17’lik pay ile ülke genelinde en fazla istihdam (yaklaşık üçte biri) yaratan ve 7 milyar dolar ile en fazla Doğrudan Yabancı Yatırım alan bölge olduğunu, turizmde ise %25 büyüme kaydedildiğini belirtti. Sheinbaum, Vallejo Sanayi Bölgesi, toplu taşımanın yenilenmesi, kentsel gelişim ve boru hattı projelerinin de gündemde olduğundan bahsetti.

 

Yayımlayan: Meksiko Ticaret Müşavirliği

 

Kaynak: El Universal https://www.eluniversal.com.mx/metropoli/cdmx/empresas-estiman-invertir-14-mil-mdp-en-la-ciudad-de-mexico

Forbes Mexico https://www.forbes.com.mx/negocios-empresarios-inversiones-millonarias-cdmx/