Meksikalı şirketlerin %57’si en erken 2022-23 döneminde ekonomik toparlanma bekliyor

19 Haziran 2020

Meksika’da Vestiga Consultores araştırma şirketi tarafından yapılan “Meksika Şirketlerinde Etki Faktörleri Ulusal Çalışması” sonuçlarına göre; şirketlerden %57’si şirketlerinin 2022 veya 2023 yıllarında ekonomik açıdan toparlanacağını öngörmektedir. İşyeri sahipleri ve yöneticileri ulusal ekonominin pandemi öncesindeki haline dönmesinin ise zaman alacağını düşünmekte ve yalnızca %4’ü bu yıl toparlanma beklemektedir.

Araştırmaya göre yaşanan krizin şirket gelirleri üzerindeki etkisi ve normalleşmenin yavaş sürmesi nedeniyle, karar alıcılar sermaye yatırım planlarını bu yıl yarı yarıya ertelemeyi seçmiş ve %15’i yatırımlarını elden çıkaracağını belirtmiştir. Şirketlerin %62’si bu karmaşık durum ile mücadelede çalışanların ücretlerini geçici olarak azaltmış, %35’i ise çalışanlarını işten çıkarmak zorunda kaldığını belirtmiştir. Şirketlerin tamamı idari ve faaliyet giderlerini azaltmak zorunda kalmıştır. Genç çalışanlar kıdemlilere kıyasla daha az uzmanlığa sahip oldukları ve bu kişilerin işten çıkarılması daha az maliyetli olduğu için daha fazla oranda işten çıkarılmıştır. Küçük ve orta ölçekli işletmeler büyük uluslararası şirketlere göre daha fazla, hızlı ve kolay bir şekilde işten çıkarmaya başvurmuştur.

Diğer taraftan, Moody's Investors tarafından yapılan bir araştırmada ise şirketlerin %22’si yüksek likidite riski ile karşı karşıya olup, %60’ı şirket borç ödemelerinin 2024 yılı ve sonrasına vadeli olduğunu ve %12’si önümüzdeki yıl vadeli olduğunu belirtmiştir. En fazla talep şoku yaşayan otel ve havayolu sektörleri ise en savunmasız ve zor toparlanacak sektörlerdir. Şirketlerin borçlanmalarında döviz kuru riski ise düşüktür ve borçlanmanın büyük kısmı yerel para birimi iledir.

Yayımlayan: Meksiko Ticaret Müşavirliği

Kaynak: El Financiero https://www.elfinanciero.com.mx/economia/6-de-cada-10-empresas-mexicanas-preve-recuperarse-hasta-2022-o-2023-revela-estudio
El Financiero https://www.elfinanciero.com.mx/empresas/empresas-mexicanas-sin-riesgos-de-liquidez-ante-la-pandemia-de-coronavirus-moodys-investors