Meksika’nın en rekabetçi eyaletleri Meksika Şehri ve Querétaro

20 Haziran 2020
Meksika Rekabetçilik Enstitüsü (IMCO) 2020 Eyalet Rekabetçilik Endeksi sonuçlarına göre Meksika Şehri, Querétaro, Chihuahua, Colima ve Yucatan eyaletleri en fazla altın madalya alan eyaletler ve en rekabetçi eyaletlerdir.

Eyaletlerin ekonomi, sürdürülebilir çevre yönetimi, hukuk sistemi, uluslararası ilişkilerin kullanımı, inovasyon, siyasi sistem, etkili ve verimli yönetim, sosyal politika, yerel ekonomik gelişimin teşviki, kayıtlı işletmelere destek verilmesi, elektronik araçların vatandaşlarla iletişimde kullanımı gibi kriterlere göre değerlendirilmesi sonucunda oluşturulan endekste başkent Meksika Şehri, çevre, toplum (eğitim, sağlık, kadınların işgücüne katılımı), ekonominin çeşitliliği ve GSYİH’ye en yüksek katılım olmak üzere dört alanda en yüksek puanı almıştır.

İkinci sıradaki Querétaro eyaleti, hükümet, faktör piyasaları ve inovasyon olmak üzere üç alanda en yüksek puanı almıştır. Vatandaşlarla iletişimde elektronik araçları (emlak kaydı ve işletme kurulması işlemleri dahil) en iyi kullanan, eğitimli yabancı nüfusu en fazla çeken ve patent başvuru sayısı en yüksek olan eyalet, bilimsel ve teknolojik şirketler açısından ise ikinci sırada yer almıştır.

Nuevo León eyaleti ise iş kurmanın en kolay olduğu (zaman, maliyet, ödenmiş sermaye gerekliliği ve prosedürler açısından) eyalet iken, Quintana Roo anılan işlemlerin en zor olduğu eyalettir. Chihuahua ise en iyi uluslararası ilişkilere sahip eyalettir.

Gümüş madalya alınan kategorilerde daha çok Aguascalientes, Campeche, CDMX, Nuevo León, Baja California Sur, Coahuila, Quintana Roo ve Sinaloa eyaletleri öne çıkarken; bronz madalya alınan kategori sayısında Nuevo León, Jalisco, Aguascalientes, Baja California, Baja California Sur, Coahuila, Morelos ve Nayarit eyaletleri ön plandadır.

Ülkenin güneydoğusundaki Tabasco, Chiapas, Oaxaca, Veracruz ve Puebla eyaletleri ile merkezdeki Guanajuato, Hidalgo, Michoacán ve Meksika eyaletleri endekste düşük puan almıştır. En kötü yönetilen eyalet olarak belirlenen Guerrero eyaleti, kayıt dışı çalışanların fazlalığı, emlak kaydı ve vatandaşlarla iletişim için elektronik araçların az kullanımı ile öne çıkmaktadır. Oaxaca, Chiapas, Michoacán ve Veracruz ise kötü yönetilen diğer eyaletler olarak belirtilmektedir.

Yayımlayan: Meksiko Ticaret Müşavirliği

Kaynak: https://www.elfinanciero.com.mx/economia/cdmx-y-queretaro-las-dos-entidades-mas-competitivas-del-pais-segun-imco
Forbes Mexico https://www.forbes.com.mx/economia-gobiernos-estatales-promover-la-competitividad/