Meksika’nın Eylül ayı turizm döviz geliri ve hizmet sektörü geliri

25 Kasım 2020

2020 yılının Eylül ayında Meksika’yı ziyaret edenlerin sayısı bir önceki aya kıyasla iyileşme kaydederken, salgın öncesindeki seviyelerden uzaktır. Buna göre, Eylül ayında 1,83 milyon yabancı turist ülkeyi ziyaret etmiş ve 612 milyon ABD doları döviz geliri elde edilmiştir.



Diğer taraftan, Ulusal İstatistik ve Coğrafya Enstitüsü (INEGI) verilerine göre 2020 yılının Eylül ayında Meksika’nın hizmet sektörü geliri %4,2 artmış ve hizmet sektörünü oluşturan 9 bileşenin 7’sinde ilerleme kaydedilmiştir. Son 3 aydır artış kaydeden hizmet sektörü gelirleri, Şubat ayına kıyasla %0,01 artmıştır. Gelirlerindeki toparlanma ile öne çıkan sektörler arasında %14'lük artışla geçici konaklama ve yiyecek-içecek hazırlama hizmetleri ve %6’lık artışla ulaştırma, posta ve depolama hizmetleri yer almaktadır. Kitle iletişim araçlarında bilgi hizmetleri (%4,5) ile gayrimenkul ve kiralık mülkler de (%3) gelirlerini artıran alt sektörlerdir.

Aylık karşılaştırmada hizmetler sektöründe toplam çalışan kişi sayısı %0,7 azalırken, mal ve hizmet tüketimine yönelik toplam giderler %0,6 artmıştır. Toplam maaşlar ise %0,1 azalmıştır. Yıllık karşılaştırmada ise; finans dışı özel mal ve hizmetlerin arzından elde edilen toplam reel gelir %18,2 azalmıştır. Toplam çalışan personel geçtiğimiz yılın aynı ayına kıyasla %9,7, mal ve hizmet tüketimine yönelik toplam reel harcamalar %12,8 ve toplam reel ücretler %10,7 düşmüştür.

Yayımlayan: Meksiko Ticaret Müşavirliği

Kaynaklar: El Economista https://www.eleconomista.com.mx/empresas/El-dinero-que-ingresa-por-la-via-del-turismo-esta-lejos-de-recuperarse-20201125-0055.html
El Financiero https://www.elfinanciero.com.mx/economia/ingresos-del-sector-servicios-suben-4-2-en-agosto