Meksika’nın Lázaro Cárdenas ve Manzanillo Limanları arasında işbirliği

10 Mart 2020

Meksika’nın batı kıyısında dış ticaretin, yatırımların ve istihdamın artırılması, değer zincirleri ile üretken işbirlikleri kurulması, inovasyonun artırılması ve Manzanillo ve Lázaro Cárdenas Limanları arasında sinerji ve iş birliğinin arttırılması amaçlarıyla, Michoacán ve Colima Eyaletleri Hükümetleri tarafından oluşturulan “Meksika Pasifik Lojistik Platformu” ile Manzanillo ve Lázaro Cárdenas Limanları arasında deniz yolu taşımacılığının artırılması ve ihracat sağlık sertifikaları ile ithalat bildirimlerinin verilmesi için modüllerinin kurulması planlanmaktadır.

Kapsamlı hizmet modüllerinin kurulması ile mevcut durumda sadece Meksika Şehri, Veracruz ve Tamaluipas şehirlerinde yürütülen ihracat sağlık sertifikası ve ithalat bildirimi işlemlerinin Manzanillo ve Lázaro Cárdenas Limanlarında da yapılması öngörülmektedir.

Sağlık sertifikalarının anılan limanlarda Sağlık Risklerine Karşı Federal Koruma Komisyonu (COFEPRIS)’ndan önce doğrudan anılan limanlarda çalışan gümrük acenteleri tarafından işleme konulması ile sevkiyatlardaki gecikmelerin ve ithalatçıların maliyetlerinin azaltılması amaçlanmaktadır.

Deniz yolu taşımacılığının ekseriyetle, kara yolu taşımacılığında yaşanan beklenmedik durumlardan en fazla etkilenen sektörler olan gıda ve içecek, inşaat ve otomotiv sektörleri için cazip olduğu; deniz yolu taşımacılığının anılan soruna ve kara yolunda meydana gelen trafik kazalarına çözüm olabileceği belirtilmektedir.

Söz konusu iki liman, 2019 yılı itibarıyla ulusal kargo hareketlerinin %26’sını ve toplam konteynerlerin %60’ını temsil etmektedir.

Yayımlayan: Meksiko Ticaret Müşavirliği

Kaynak: Mexicoxport https://mexicoxport.com/impulsa-michoacan-servicios-integrales-para-puertos-de-lc-y-manzanillo/

El Economista https://www.eleconomista.com.mx/estados/Plataforma-Logistica-del-Pacifico-potenciara-el-comercio-exterior-de-la-region-Comce-20191010-0024.html