Moldova: Avrupa Komisyonu Moldova’ya Reformlara Yönelik Yeni Ödemeyi Onaylamıştır

22 Ekim 2019

Avrupa Komisyonu (AK) Moldova’ya reformlara yönelik 14,35 milyon Avro tutarında yeni bütçe desteği ödemesini onaylamıştır.

AK’de belirtildiği üzere, AB’nin yardımı; polis reformunun hayata geçirilmesi, yolsuzluk ve para aklanması ile mücadele, enerji sektörünün modernizasyonu başta olmak üzere, kamu finansmanının yönetim politikasının etkinliğinin ve şeffaflığının arttırılmasını sağlayacaktır. 

AB’nin yeni ödeme dilimi, Temmuz 2019’da yapılan bütçe destek ödemelerini (14,54 milyon Avro) ve yeni açıklanan ilk makroekonomik destek ödemesini (30 milyon Avro) takip etmektedir.

Ülkede kanun üstünlüğü ve adalet alanlarında durumun kötüleşmesi sebebiyle yaklaşık 2 yıllık süreyle yardımlarını askıya alan Avrupa Komisyonu, Temmuz 2019’da Moldova’ya bütçe yardımlarını tahsis etmeye yeniden başlamıştır.


Haziran 2019’da iktidara gelen yeni hükümet IMF ile de ilişkileri yeniden başlatmıştır. IMF heyeti Moldova programının değerlendirilmesinin 4. ve 5. turlarını 20 Eylül’de tamamlamıştır.

Avrupa Komisyonu ve Avrupa Birliği Dış İlişkiler Servisi Moldova’daki siyasi durumu dikkatli takip etmeye ve sonraki bütçe destek ödemeleri yapılmadan önce belirlenen koşulların yerine getirilip getirilmediğini değerlendirmeye devam edeceğini açıklamışlardır.

Kaynak: www.infomarket.md

Yayımlayan: Kişinev Ticaret Müşavirliği