Moldova Buğday İhraç Etmesine Rağmen Buğday Unu İthal Etmektedir

20 Mayıs 2021

Son yıllarda Moldova’nın çok büyük miktarda buğday ihraç ettiği, karşılığında yüklü miktarda un ithal ettiği görülmektedir. Bu yılın ilk üç ayında 89 bin ton buğday ve sadece 200 ton buğday unu ihraç edilmiştir. Diğer taraftan, aynı dönemde 3,5 bin ton, yani ihracatın 17,5 katı un ithal edilmiştir.

Söz konusu durum, değirmenlerin ve tahıl işleme fabrikalarının modernleşmemiş olması, dolayısıyla düşük verimlilikle çalışması, hammaddenin fiyatının ise bazen ithal una kıyasla %20-30 daha yüksek olmasından kaynaklanmaktadır.

Bunun sonucunda ekmek ve unlu mamuller üreticileri ve sık sık unu ithal etme ve ithal unu tedarik etme yoluna başvurmaktadır. İthalatçılar arasında hem tüccarlar, hem ekmek fabrikaları (Bălţi Ekmek Fabrikası), hem de market zincirleri (No. 1, Linella veya Kaufland) bulunmaktadır.

Un ithalatında ciddi artış özellikle, buğday hasadın düşük olacağı ve fiyatının artacağı netleştiği geçen yılın ikinci yarısında belirlenmiştir. Böylelikle, Haziran 2020’de 442 ton un ithal edilmişken, Ağustos ayında 25.615 ton, Eylül 2020’de ise 3.835 ton ithal edilmiştir. Üstelik, söz konusu ithalatların yarısından fazlası tek bir firma (Galexim Grup SRL) tarafından gerçekleştirilmiştir.

Gümrük verilerine göre, bulunduğumuz yılın ilk 3 ayında, un ithalatının yaklaşık % 90’ı 3 firma (Galexim Grup SRL, Vitalcomus SRL ve Navan-Prim) tarafından gerçekleştirilmiştir.

Kaynak: Mold-Street
Yayımlayan: Kişinev Ticaret Müşavirliği