Moldova Cumhurbaşkanı Kriz Koşullarında Ülkenin Sosyal ve Ekonomik İstikrarını Desteklemek Amacıyla Alınacak Önlemleri Açıklamıştır

01 Nisan 2020

Cumhurbaşkanı Igor Dodon, Parlamento Başkanı Zinaida Greceanii ve Başbakan Ion Chicu ile Pazartesi günü gerçekleştirdiği toplantı sonrasında, kriz koşullarında ülkenin sosyal ve ekonomik istikrarını desteklemek amacıyla alınacak önlemleri açıklamıştır.

  1. Devlet, Olağanüstü Hal Komisyonu'nun Kararı gereği faaliyetlerini durduran işletmelere, aylık ücret tutarının % 44-45 oranına tekabül eden bireysel gelir vergisi, sosyal sigorta ve sağlık sigortası katkı paylarının Devlet Bütçesinden iade edilerek, istihdamın ve aylık ücretlerin ödenmesine katkıda bulunacaktır.
  2. Faaliyetlerini tamamen veya kısmen durdurmuş olan diğer şirketlerin (Olağanüstü Hal Komisyonu'nun Kararı gereğine istinaden değil) bireysel gelir vergisi, sosyal sigorta ve sağlık sigortası katkı paylarının % 60’ı iade edilecektir.
  3. Bir şirkette en az 9 aydır çalışıp işini kaybeden şahıslara, istihdam ofislerine başvurmalarını müteakip son çalıştığı işyerinden aldığı aylık ücretin % 60-80'i iade edilecektir. Bu amaçla ülkenin İşsizlik (İşsiz Destek) Fonu 3 kat artırılacaktır.
  4. 9 aydan az çalışanlar ve son dönemde istikrarlı bir işi olmayan ve aynı zaman işsizlik ödeneği alabilmek için klasik prosedürlerden yararlanamayan şahıslara ise, 2.775 MDL’ye tekabül eden, asgari ücret tutarında bir ödeme yapılacaktır.
  5. COVID-19 virüsü hastalarıyla doğrudan temasta bulunan ve virüs tanısı konan devlet görevlilerine (doktor, hemşire, polis memurları vs.), iki ortalama aylık ücrete tekabül eden, 16 bin MDL tutarında tek seferlik bir ödenek yapılacaktır.

Ayrıca, Cumhurbaşkanı Dodon, devlet üst düzey yöneticilerinin ülkenin nüfusu ve ekonomik birimlerini desteklemek amacıyla başka önlemler de teklif edeceğini ifade etmiştir.

Kaynak: Moldpres Haber Ajansı
Yayımlayan: Kişinev Ticaret Müşavirliği