Moldova, İş Yapma Kolaylığı Sıralamasında 48. Sırada Yer Almaktadır

25 Ekim 2019

Dünya Bankası’nın yayımladığı “2020 İş Yapma Kolaylığı Sıralaması”nda Moldova 1 basamak gerileyerek 48. sırada yer almaktadır.

Moldova’nın iş ortamı geçen yıl 73,54 puanla değerlendirilirken, bu defa alınan puan 74,4 olmuştur. 

Dünya Bankası’nın sıralamasında, Slovakya, Belçika ve Ermenistan’ı takip eden Moldova Beyaz Rusya, Karadağ ve Hırvatistan’ı gerisinde bırakmıştır. Eski Sovyetler Birliği devletlerinden en yüksek sırada Gürcistan (7) yer almış olup, onu Litvanya (11), Estonya (18) ve Letonya (19) takip etmektedir. Kazakistan 25. sırada yer alırken, Rusya Federasyonu dört basamak yükselerek 28. sıraya çıkmıştır. Moldova’nın komşuları Romanya ve Ukrayna sırasıyla 55. ve 64. sıralarda yerleşmiştir.

En iyi performansı “işe başlamak” (13. sıra) ve “gayrimenkul tescili” (22. sıra) göstergelerinde alan Moldova, “vergi ödeme” alanında 33’üncü ve “sınır ötesi ticareti” alanında 38’inci sırada yer almaktadır. Moldova’nın en zayıf göstergesi, 156’ncı sırada aldığı “inşaat ruhsatı işlemleri” olmuştur.

Rapora göre, on göstergeden beşinde Moldova’nın durumu iyileşmiş, dördünde kötüleşmiş, birinde ise değişiklik kaydedilmemiştir.

“İnşaat ruhsatı işlemleri” göstergesinde önemli gelişme göstererek 172. sıradan 156. sıraya yükselen Moldova, “sözleşme uygulama” göstergesinde 69’uncu sıradan 62’nciye, “vergi ödeme”de 35. sıradan 33’üya, “iflas etme durumu”nda 68’inci sıradan 67’inciye ve “işletme kaydetme süreçleri”nde ise 14. sıradan 13’üya çıkmıştır.

“2020 İş Yapma Kolaylığı Sıralaması” raporuna göre, iş yapmak için en çekici ülke geçen sene de olduğu gibi Yeni Zelanda, ikinci Singapur, üçüncü ise Hong Kong olmuştur. Girişim için en uygun şartlara sahip ilk 10’a giren diğer ülkeler arasında sırasıyla Danimarka, Güney Kore, ABD, Gürcistan, İngiltere, Norveç ve İsveç yer almaktadır.

Kaynak: Moldpres Haber Ajansı

Yayımlayan: Kişinev Ticaret Müşavirliği