Moldova Leyi IVM-10 Döviz Sepetine Karşı Yılbaşından Beri En Yüksek Kotasyona Çıkmıştır

22 Temmuz 2020

Moldova Leyi, 13-19 Temmuz 2020 haftası içinde Moldova’nın en önemli ticaret ortaklarının milli paralarından oluşan IVM-10 döviz sepetine karşı değer kazanmaya devam etmiştir.

Bugünlerde, Moldova Leyi yılbaşına göre % 3,35 oranında değer kazanmış bulunmaktadır. Moldova Leyi, yılbaşından beri döviz sepetindeki 9 dövize karşı değer kazanmış ve sadece Avro’ya karşı (- % 1,05) değer kaybetmiştir. En çok Moldova Leyi; Türk Lirası (+% 13,75), Rus Rublesi (+% 13,49), Belarus Rublesi (+% 13,22) ve Ukrayna Grivnesi’ne (+% 12,85) karşı değer kazanmıştır.

Geçen hafta, (-%0,61) değer kaybeden Ukrayna Grivnesi hariç, Moldova’nın en önemli ticaret ortaklarının milli paralarının tümü Amerikan Dolarına karşı değer kazanmıştır.

Yılbaşından beri IVM-10 döviz sepetindeki dövizlerin çoğu Amerikan Dolarına karşı değer kaybetmiştir. Diğer taraftan, bahse konu dönemde; Avro (+% 1,63), Moldova Leyi (+% 0,60) ve Rumen Leyi (+% 0,35) olmak üzere, Amerikan Dolarına karşı sadece 3 döviz değer kazanmıştır. Aslında, 2020 yılında Moldova Leyi Amerikan Dolarına karşı Rumen Leyi ile neredeyse aynı hareket tarzı göstermektedir.

Moldova Leyi’nin değer kazanması;
1) İthalatın azalması nedeniyle döviz talebinin küçülmesi,
2) büyük ölçüde 324 milyon Amerikan Doları tutarındaki IMF kredisi sayesinde döviz arzının artması
olmak üzere 2 önemli faktöre dayanmaktadır.

Güçlü Moldova Leyi, daha düşük ithalat fiyatı anlamına gelmektedir; bu ise enflasyonun küçülmesini sağlamaktadır. Güçlü Moldova Leyi, daha ucuz ithal ürüne erişebilen türeticiler için uygundur.

Diğer taraftan, güçlü Moldova Leyi, hem ihracatta hem de yerel pazarda ürünlerinin rekabet kabiliyetini kaybettiği Moldovalı üreticilere zarar vermektedir. 2020 yılının başından beri sadece döviz kuru sayesinde Türk ve Ukrayna malları % 13 oranında ucuzlamıştır. Bu nedenle, Moldova pazarı, daha uygun döviz kuru sayesinde yerel üreticilere karşı daha rekabetçi olan ülkelerin mallarıyla doludur.

Kaynak: www.veaceslavionita.wordpress.com
Yayımlayan: Kişinev Ticaret Müşavirliği