Moldova: Maliye Bakanı Bazı Vergilerin Artırılacağını, Bazı Vergi Muafiyetlerin İse Kaldırılacağını Duyurdu

24 Temmuz 2019

Moldova Maliye Bakanı Natalia Gavrilița, 23 Temmuz’da, Salı günü, bazı vergilerin artırılacağını, bazı vergi muafiyetlerin ise kaldırılacağını bildirdi. 1 Ocak 2020 tarihinde yürürlüğe girecek olan yeni kurallar IMF ile koordine edildi.

Bu kapsamda, şans oyunlarına ve kamu özel ortaklıklarına tanınan muafiyetler iptal edilecek, yemek kuponları kaldırılacak, HORECA sektöründe % 10 oranındaki indirimli KDV oranı iptal edilecek ve tütün mamullerinde uygulanan ÖTV’ye zam gelecek. Bununla beraber, gümrük kontrol alanlarında pazarlanan petrol ürünlerinde uygulanan vergi muafiyeti kaldırılacak.  

Benzer şekilde, “duty-free” rejiminde vergilendirilmeyen satışlar sınırlandırılacak. Bu konuya ilişkin bir kanun tasarısı Parlamento’da ilk oylamada kabul edildi, ancak yetkili makamlar söz konusu imtiyazların yalnızca denizyolu veya havayolu ile ülkeden çıkan kişilere sınırlandırılması konusunda niyetli.

Bakan Gavrilița “Başta vergi yönetiminde olmak üzere, 1 Ocak 2018 öncesindeki vergi denetimi yasağı gibi vergi muafiyetinin bazı neticelerini kaldıracağız. Bu yasak iptal edilecektir” dedi.

Bakan, plastikte % 50 oranında dahil olmak üzere, çevre vergilerinde zam yapılacağını duyurdu.

Bir diğer değişiklikte, geliri 20.000 MDL üstünde olan kişilerin bireysel muafiyetinden yararlanamaması öngörülmektedir. Diğer taraftan, Natalia Gavrilița, % 12 oranındaki bireysel gelir vergisi oranının değişmeyeceğine dair güvence verdi.

Kaynak: Moldpres Devlet Haber Ajansı

Yayımlayan: Kişinev Ticaret Müşavirliği