Moldova’da Covid-19 Salgını Çerçevesinde Yeni Önlemler Alınmıştır

01 Mart 2021

Moldova Halk Sağlığı Ulusal Özel Komisyonunun 26 Şubat 2021 tarihli toplantısında alınan başlıca kararlar izleyen maddelerde sunulmaktadır:

1. Moldova’ya gelecek her yolcu, 5 Mart 2021 tarihinden itibaren, ülkeye giriş yapmadan önce son 72 saat içerisinde ibraz edilmiş negatif PCR test sonucu ibraz etmek zorundadır. Test sonucu Romence, İngilizce veya Rusça dillerinde sunulabilir.

2. Test sonucu sunma yükümlülüğünden muaf olanlar şu kişilerdir: 5 yaş altı çocuklar; mal taşımacılığı yapan araçlar ve şoför koltuğu dâhil 9’dan fazla koltuğa sahip yolcu araçlarının sürücüleri ve personeli ile uçak, gemi ve tren mürettebatı; mesleki nedenlerle yurtdışına seyahat eden ve dönüşte Moldova’da yerleşik hukuki birim adına yurtdışındaki işi teyit eden ve yabancı ekonomik birimle akdedilen sözleşmeyi veya Moldova kamu kurumları tarafından hazırlanan emri sunan kişiler; ekonomik birimlerle sözleşmeye dayalı ilişkilerini kanıtlamaları kaydıyla, Romanya veya Ukrayna'dan gelerek iş için sınırı geçip geri dönen çalışanlar ile sözkonusu ülkelerde istihdam edilen ve iş için sınırı geçip geri dönen Moldovalı çalışanlar; transit yolcular; Covid-19 aşısı olduğunu bir sertifikayla kanıtlayan kişiler.

3. Gelişlerinden 72 saat önce yapılmış negatif PCR test sonucu sunamayan Moldova vatandaşları, hangi bölgeden gelirlerse gelsinler epidemiyolojik form doldurmak ve 14 gün süreyle kendilerini izole etmek mecburiyetindedir.

4. Epidemiyolojik durumun olumsuz seyri nedeniyle, 1-15 Mart 2021 tarihleri arasında ülke genelinde özel bir faaliyet düzeni tesis edilmiştir. Bu çerçevede:
- Sözkonusu süre zarfında ilkokul, ortaokul, lise ve mesleki liselerdeki eğitim faaliyetleri uzaktan eğitim yöntemiyle sürdürülecektir.
- 27 Şubat’tan itibaren okul olimpiyatlarının fiziki katılımla düzenlenmesi askıya alınmıştır.
- Tiyatro ve konser salonları ile kültür merkezlerinde seyircili etkinlik düzenlenmesi yasaklanmıştır.
- Kişinev’de Cumartesi ve Pazar günleri toplu taşıma hizmetleri kısıtlı şekilde sağlanacaktır.

Kaynak: T.C. Kişinev Büyükelçiliği
Yayımlayan: Kişinev Ticaret Müşavirliği