Moldovalılar Yaklaşık 23 Milyar MDL Faizsiz Banka Hesaplarında Tutmakta ve Yıllık Yaklaşık 940 Milyon MDL Kaybetmektedir

02 Temmuz 2020

Moldova’daki “IDIS Viitorul” Kalkınma ve Sosyal Girişimler Enstitüsü ekonomik politikalar uzmanı Veaceslav Ioniță, faizsiz banka hesaplarında yaklaşık 23 milyar MDL tutan Moldovalıların yıllık yaklaşık 940 milyon MDL kaybettiğini iddia etmektedir.

Ioniță, Mayıs ayı itibarıyla banka mevduatlarında bulunan 70 milyar MDL’nin yaklaşık 23 milyarı faizsiz banka mevduatlarında tutulduğunu belirtmiştir.

Toplam 70,4 milyar MDL’den sadece % 45’inin (32,1 milyar MDL) normal faiz oranı uygulanan ve ekonomi kredilendirme faaliyetlerinde kullanabilen vadeli mevduatlarda tutulduğu, geriye kalanın ise “kalitesiz” mevduatlar yani faizsiz veya çok düşük faiz oranının uygulandığı, şahıslar veya işletmeler tarafından vadesiz mevduatlara yatırılan para olduğunu söyleyen Ioniță, bu paranın bankacılık sistemi için neredeyse yük olduğunu, banka hesaplarında paranın bulunduğunu ama uzun vadeli kredi için kullanılamadığını ifade etmiştir.

Banka mevduatlarındaki gelişmelerin analizi, mevduat hacminde artış gösterse de, bankalar söz konusu mevduatlarda tutulan parayı kullanamaz, çünkü mevduatların çoğu aylık ücretler yatırılmak üzere vatandaşların açtığı banka hesaplarından oluşmaktadır.

Ioniță, aslında bankaların, harçlık para denebilen, 5-7 milyar MDL’nin devamlı olarak tutulduğu bir “cüzdan” halinde geldiğini, bu paranın hiçbir gelir yaratmadığını ama bankalar tarafından da kullanılamadığını, yani Moldova Merkez Bankanın istatistiklerinde görünen fakat neredeyse faydasız bir para olduğunu söylemektedir.

Uzmana göre, banka mevduatların kalitesinin artırılması, Moldova Merkez Bankasının ve ticari bankaların başlıca uğraş konusu olması gerekmektedir.

Kaynak: Moldpres Haber Ajansı
Yayımlayan: Kişinev Ticaret Müşavirliği