Moldova’nın Bankacılık Sektöründeki En Büyük Yabancı Yatırımcı Ülkeler Hollanda, Bulgaristan ve Büyük Britanya’dır.

01 Temmuz 2019

Moldova’nın bankacılık sektöründeki yabancı yatırımcıların yapısı incelendiğinde, üç ülkenin yaklaşık 100 milyon dolar seviyesinde yatırım gerçekleştirdiği görülmektedir.

Moldova Merkez Bankası’nın verilerine göre, özellikle, bugün itibarıyla “Victoriabank” hisselerinin % 72,2’sine sahip olan “Investment Holding BV”nin 2018 yılında söz konusu bankanın hisselerini alması ile birlikte, Moldova’nın bankacılık sektöründeki en büyük yatırımcı 101,5 milyon dolar ile Hollanda kalmaya devam etmektedir. Söz konusu firmanın arkasında Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ile Romen “Banca Transilvania” bulunmaktadır.

İkinci sırada, 2019 yılının Mart ayında “Moldindconbank”ın hisselerinin % 63,89’luk kısmını “Doverie Invest” grubunun satın alması ile birlikte, toplam 96,76 milyon dolarlık yatırım stoku ile Bulgaristan yer almaktadır.

Üçüncü sırada, BERD ve “AB Invalda INVL” (Litvanya) ile “Horizon Capital” (ABD) yatırım fonlarının kurduğu Büyük Britanya merkezli “HEIM Partners” firmasının 2018 yılının Ekim ayında “Moldova-Agroindbank”ın hisselerinin % 41’ini satın alması sayesinde, 96,8 milyon dolarlık yatırım stoku ile Büyük Britanya yer almaktadır.

Diğer bankacılık sektöründeki yabancı yatırımcı ülkeler arasında; Fransa (“Mobiasbanca”), İtalya (“Eximbank”), Romanya (“BCR”), Almanya (“Procreditbank”), Avusturya(aslında Rusya “Comerțbank”ta), Yunanistan ile Irak (“Eurocreditbank”) ve ABD (“Fincombank”).

Kaynak: www.mold-street.com

Yayımlayan: Kişinev Ticaret Müşavirliği