Türkiye ve Moldova Arasında Pasaportsuz Seyahat Uygulaması 19 Şubat 2019 Tarihi İtibarıyla Başlamıştır

19 Şubat 2019

Türkiye ve Moldova arasında pasaportsuz seyahat uygulaması 19 Şubat 2019 tarihi itibarıyla başlamıştır.

Böylelikle, iki ülke vatandaşları karşılıklı olarak yeni tip çipli kimlik kartlarını kullanarak seyahat edebilmekte ve diğerinin ülkesinde birbirini takip eden 180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla vizesiz kalabilmektedir.

Pasaportla seyahatlerde olduğu gibi, yeni tip çipli kimlik kartlarıyla seyahatlerde de Moldova hudut görevlileri Moldova’ya girişlerde vatandaşlarımızdan aşağıdaki belgelerin ibrazını isteyebileceklerdir:

• Gidiş-dönüş uçak bileti,

• Otel rezervasyonu veya davet edenin kimlik ve iletişim (telefon ve adres) bilgilerini içerir belge,

• Ülkede bulunulan süre zarfında maddi ihtiyaçların karşılanabileceği miktarda nakit para ibrazı (ikamet süresi 10 güne kadar olacak vatandaşlarımızın en az 300 Euro veya karşılığı konvertibl döviz; 10 günden daha uzun süre ikamet edecek olan vatandaşlarımızın her gün için en az 30 Euro veya karşılığı konvertibl döviz bulundurmaları gerekmektedir).

• Bununla birlikte, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Moldova Cumhuriyeti Hükümeti arasında imzalanmış olan Vizelerin Karşılıklı Olarak Kaldırılmasına İlişkin Anlaşmanın 9. Maddesi “Her bir Akit Taraf, herhangi bir neden belirtmeksizin, diğer Akit Tarafın vatandaşlarının ülkeye girişini reddetme veya ülkesinde ikamet etme süresini kısaltma hakkına sahiptir” hükmünü haizdir.

İki ülke vatandaşlarının yeni tip çipli kimlik kartlarıyla seyahatleri yalnızca Türkiye ve Moldova'ya yapılacak ziyaretlerde mümkündür. Üçüncü ülkelere seyahatler için pasaport gerekecektir.

Yeni tip çipli kimlik kartlarıyla seyahat eden vatandaşlarımızın Moldova’da kimlik kartlarını kaybetmeleri halinde, Büyükelçiliğimizden ülkemize dönüşlerini teminen geçici pasaport müracaatında bulunabilmeleri için yanlarında bir başka kimlik belgesi (fotoğraflı, soğuk damgalı ve T.C. Kimlik Numaralı) daha bulundurmaları gerekmektedir.

Moldova’ya seyahat edecek vatandaşlarımızın ülkeye girişte veya ülkeden çıkışta yanlarında 10.000 Avro veya üzerindeki bir meblağa tekabül eden döviz/Türk Lirası/mücevherat vb. bulundurmaları halinde, Moldova gümrük makamlarına beyanda bulunmaları önem taşımaktadır. Beyan edilmeyen nakit paraya/mücevherata Moldova mevzuatı uyarınca el konulmaktadır.

Öte yandan, vize muafiyeti iki ülke vatandaşlarına bir diğerinin ülkesinde çalışma hakkı tanımamaktadır.İş, çalışma, araştırma, eğitim, aile birleşimi ve uzun süreli ikamet konularını düzenleyen vize başvuru şartları her iki ülkenin devletine ait ulusal mevzuat hükümlerine tabidir.

Kaynak: T.C. Kişinev Büyükelçiliği

Yayımlayan: Kişinev Ticaret Müşavirliği