Ankara’da Türkmenistan Bağımsızlık Coşkusu

14 Ekim 2019

Türkmenistan Bağımsızlık Bayramı Ankara’da kutlandı. Türkmenistan Ankara Büyükelçisi sayın İşanguli Amanliyev’in 9 Ekim de verdiği
8
resepsiyon ile Türkmenistan’ın Bağımsızlık Bayramı kutlandı. Törene Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, dönemin Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan, Türk-Türkmen İş Konseyi Başkanı Halil Avcı, Türkiye Cumhuriyeti Aşkabat Büyükelçisi Mustafa Kapucu, milletvekilleri, rektörler, yabancı misyon şefleri, başta Nata Holding Yönetim Kurulu Başkanı Namık Tanık, Eser Holding Yönetim Kurulu Başkanı İlhan Adiloğlu olmak üzere çok sayıda işadamı, Türkmenistanlılar Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu başkanı ve çok sayıda davetli katıldı. Atavatan Türkmenistan uluslararası dergisi, TRT ve çok sayıda medya mensubu da töreni takip etti. Resepsiyonu’n gerçekleştiği alanda Türkmenistan’ın tanıtımına yönelik sergi açıldı. Atavatan Türkmenistan uluslararası dergisinin çeşitli sayılarının sergilendiği stant sergide yerini aldı.
Tören Türkmenistan’ın ve Türkiye’nin milli marşlarının okunması ile başladı. Daha sonra Türkmenistan’ın tanıtımı konu alan video görüntü izletildi. Törenin açılış konuşmasını Türkmenistan Ankara Büyükelçisi sayın İşanguli Amanliyev yaptı. Türkmenistan Ankara Büyükelçisi yaptığı açıklamada Türkmenistan’ın Bağımsızlık yıllarında ulusal ve uluslararası alandaki elde ettiği başarılar örnek göstererek ifade etti.
Türkiye ve Türkmenistan ilişkileri enerji projeleriyle güçlenecek
Törende söz alan Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez 'Türkmenistan ile çeyrek asrı aşkın süredir siyasi irade ve kararlılıkla derinleştirdiğimiz çok taraflı iş birliğimiz önümüzdeki yıllarda güçlenerek devam edecek. Ülkelerimiz arasındaki uyumu, dayanışmayı ve uzlaşmayı enerji projeleriyle daha da güçlü kılmaya kararlıyız' dedi.
Bakan Dönmez, Türkiye ve Türkmenistan'ın tarihsel ve kültürel açıdan birbirinden ayrı kabul edilemeyeceğini belirterek iki ülke arasında kültür, sanat, ekonomi ve enerji alanında iş birliğinin daha da güçleneceğini belirtti.
Konuşmasına devam eden Bakan Dönmez, "Kardeş Türkmenistan'ın 28'inci Ulusal Bağımsızlık Günü'nü içtenlikle tebrik ediyorum. Bizler aynı kökler üzerinde büyüyen ulu bir çınarın dallarıyız. İki kardeş ülke olarak dünyaya örnek oluyoruz. Dilimiz, milletimiz, tarihimiz ve gönül dünyamız bir oldukça bu kardeşlik güçlenerek devam edecek. Türkmenistan bizim ata toprağımız. Bayraklarımızda hilalimiz, kalplerimizde muhabbet ve kardeşliğimiz her zamanki gibi baki olacaktır." dedi.
Bakan Dönmez, Türkmenistan, Türkiye ve Azerbaycan arasında enerjide bilimsel, teknik ve ekonomik işbirliğinin geliştirilmesi ve yeni pazarlara ulaştırılması konusunda mutabakat sağlandığını ifade ederek, "Nisan ayında İstanbul'da gerçekleştirdiğimiz Türkiye, Azerbaycan ve Türkmenistan üçlü Enerji Bakanlığı toplantısında Türkmen mevkidaşım ve Azerbaycanlı mevkidaşım ile birlikte verimli görüşmeler gerçekleştirdik. Ülkelerimiz arasındaki uyumu, dayanışmayı ve uzlaşmayı enerji projeleriyle daha da güçlü kılmaya kararlıyız. Bölgedeki Türk devletlerinin güçlü dayanışması ve iş birliği, halklarımızın huzur ve refahına da katkı sağlayacaktır." değerlendirmesinde bulundu.
Hazar anlaşması ortak projelere katkı sağlayacak
Bakan Dönmez, “Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı olarak bizler de her zaman üzerimize düşeni yapmaya hazırız. Hazar Denizi'nin hukuki statüsü anlaşmasının imzalanmasıyla bölgesel sorunların çözüleceğine inanıyoruz. Bu anlaşmanın, ortak projelerin gerçekleştirilmesine ve bölgesel refahın arttırılmasına katkı sağlamasını bekliyoruz. Bu sayede Türkmenistan'ın gerçek potansiyelini hayata geçirmesi kolaylaşacak.
TAPI ve TAP 500 Projeleri destekliyoruz
Bakan Dönmez, “Türkmenistan tarafından yürütülmekte olan Afganistan, Pakistan ve Hindistan doğal gaz boru hattı TAPI ve TAP 500 gibi bölgesel enerji projelerini Türkiye Cumhuriyeti olarak destekliyoruz.
Bizler Türkmenistan'ın her zaman yanında olduk ve olmaya devam edeceğiz. Hayata geçirebileceklerimiz şimdiye kadar başardıklarımızın çok ötesindedir. Bu yolda birlikte yürümeye devam edeceğiz. “dedi.
Açılış konuşmalarından sonra Törene katılanlar üzerinde “Türkmenistan’ın 28. Bağımsızlık Yıl dönemine” yazan pastayı kestiler. Türkmen öğrenciler tarafından icra edilen meşhur Türkmen Milli Küştepdi dansını törene katılanlar alkışlarla kabul etti. Daha sonra törene katılanlara Türkmen Pilavı ve Türkmen ve Türk mutfağından leziz tatlar ikram edildi.