Türkmenistan'da Ayakkabı Üretimi Çeşitleniyor

11 Ocak 2021

Türkmen ayakkabı üreticisi önce spor ayakkabı ve wellington çizme üretti.

Türkmenistan'ın önde gelen hafif ayakkabı üreticisi Arassa Rysgal, neredeyse her vatandaşın talebini karşılamaya yetecek kadar parmak arası terlik üretiyor. Avrupa Birliği (AB) tarafından finanse edilen EBRD'nin finansmanı ve iş danışmanlığı ile şirket, faaliyetlerini çeşitlendirdi ve ülkede eğitmen ve wellington çizme üretimini başlatan ilk şirket oldu.

Şirket sahibi Ayhan Rejepova, 1997 yılında kuru meyve ve kuruyemiş ticareti yaparak işe başladı. Günlük 1,5 tonluk mal hacmi ile anında hit oldu, bu yüzden çeşitlendirme ve bir üretim hattı kurmayı düşünmeye başladı.

Kırsalda yaşarken, parmak arası terliklerin Türkmen halkı arasında tercih edilen ayakkabı olduğunu biliyordu. Bölgede hava kuru ve çoğunlukla çok sıcaktır, bu nedenle rahat hissetmek için hafif ayakkabılar yeterlidir.

2015 yılında "Gerchek" ("Dandy") markası altında ilk parmak arası terlik üretimini başlattı. Fikir, o sırada iç pazara hakim olan ithal parmak arası terlikler için makul fiyatlı bir alternatif sunmaktı. Başlangıçta, şirket sadece bir parça makine kullandı ve 20 çalışanı işe aldı, ancak Bayan Rejepova işini hızlı bir şekilde tam teşekküllü bir üretim tesisi haline getirmeyi başardı. Şu anda yüzde 65'i kadın olmak üzere 400 personel istihdam ediyor.

Bugün Gerchek ayakkabısı çok popüler. Şirketin ürünleri Türkmenistan'ın beş bölgesine de dağıtılmakta ve ayrıca komşu ülkelere ihraç edilmektedir. Yıllık üretim artıyor ve 6 milyon çift parmak arası terlik, 40.000'den fazla wellington çizmesi ve 80.000 eğitmene ulaştı. Geçen yıl bile, birçok işletme koronavirüs salgından etkilenirken, şirket operasyon hacmini sürdürmeyi başardı ve geçen yıla göre daha da büyük bir çıktı üretti.

Firma ürün yelpazesini çeşitlendirmek için yeni atölyeler, depolar ve ekipman için finansman ararken EBRD'ye ilk kez başvurdu. EBRD’nin AB tarafından finanse edilen iş danışmanlığı programı sayesinde şirket, ürün kalitesinin, organizasyon yapısının ve pazarlama ve satış operasyonlarının iyileştirilmesine yardımcı olan deneyimli bir uluslararası danışmanla işbirliği yaptı. Şirket ayrıca iddialı yatırım projesi ve iyileştirilmiş finansal yönetim sistemi için bir iş planı geliştirdi.

Sonuç olarak şirket, atölyelerin inşasına ve yeni ekipman satın alınmasına yatırım yapmak için EBRD'den 2 milyon ABD doları finansman sağlamayı başardı.

Kaynak:NCA Bulletin