Türkmenistan, TAPİ Projesi İçin Afganistan'da Yeni Yatırımlar Yapıyor

19 Ocak 2021

Türkmenistan otuz yıl önceki bağımsızlığından bu yana Afganistan'a farklı türde destekler sağlıyor. Sübvansiyonlu elektrik ve petrol ürünlerine ek olarak, şu anda bir mega koridor - TAPI Koridoru olarak kümelenen bir dizi altyapı girişimi olmuştur. TAPI Koridoru, TAPI gaz boru hattı, TAP enerji iletim ağı, TAP fiber optik bağlantı, otoyol, demiryolu hattı ve ilgili tesisleri içerir.

14 Ocak 2021 önemli bir gündü. Bir demiryolu hattı, bir enerji nakil hattı ve iki fiber optik bağlantı hizmete girdi ve TAPI Koridoru gerçeğe bir adım daha yaklaştı. Her iki ülkenin cumhurbaşkanları açılış törenlerine video bağlantısı üzerinden katıldı.

16 Ocak 2021'de, Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı, Türkmenistan Dışişleri Bakanı Rashid Meredov, Aşkabat'ta üç altyapı tesisinin - Kerki (Türkmenistan) yönünde bir elektrik hattı - Sheberghan (Afganistan), "Aqina-Andkhoy" istasyonları ve Uluslararası fiber optik iletişim sistemi arasında 30 kilometrelik bir demiryolu kesimi ve Ymamnazar (Türkmenistan) - Akina (Afganistan) ve Serhetabat (Türkmenistan) - Torghundi ( Afganistan) arasının hizmete alınmasına ilişkin bir bilgilendirme brifingi düzenledi. Etkinliğe, Türkmenistan'da görev yapan diplomatik misyon ve uluslararası kuruluşların temsilciliklerinin bakanları, başkanları ve temsilcileri, ülke üniversiteleri rektörleri, yazılı basın baş editörleri, ulusal medya temsilcileri ve Türkmenistan'da akredite olmuş yabancı medya mensupları katıldı. Türkmenistan'ın yabancı ülkelerdeki Büyükelçileri ve dünyanın 15 ülkesinden 30'dan fazla yabancı medya temsilcisi video konferans aracılığıyla etkinliğe katıldı. Türkmenistan Dışişleri Bakanlığı başkanı bu projeleri, Afganistan'ın bölgesel ve uluslararası ekonomik süreçlere tutarlı bir şekilde dahil edilmesini, bu ülkenin kıtasal taşımacılık ve lojistik bağlar sistemine entegrasyonunu amaçlayan gerçek adımlar olarak nitelendirdi. Başarılı bir şekilde uygulanmalarının önemi, bölgedeki genel jeo-ekonomik ve siyasi durum üzerindeki olumlu etki de dahil olmak üzere mevcut ve gelecekteki ikili, bölgesel ve uluslararası işbirliği bağlamında belirtilmiştir.

Kaynak:NCA Bulletin