Türkmenistan'ın Çin'e Doğal Gaz Arzı Arttı

13 Ocak 2021

Çin'e doğal gaz arzı arttı.

Kış soğuğunun başlamasıyla birlikte Orta Asya'dan Çin Halk Cumhuriyeti'ne doğal gaz arzı arttı; İlk Yılbaşı günlerinde günde 100 milyon metreküpü buluyordu. Daha önce olduğu gibi, "mavi yakıt" ın büyük kısmı eyaletler arası enerji ana hattına Türkmenistan sahalarından sağlanmaktadır. Bunu bildiren Xinhua haber ajansı ve diğer medya kuruluşları, Türkmenistan-Özbekistan-Kazakistan-Çin doğalgaz boru hattının 11 yıldır istikrarlı bir şekilde çalıştığını belirtiyor. Western Pipeline Company'ye göre, geçen yıl Orta Asya'dan yaklaşık 39 milyar metreküp doğal gaz ithal edildi. Boru hattının 2009 yılında hizmete girmesinden bu yana, toplam çevre dostu yakıt arzı 336 milyar metreküpü aştı.

Bu gaz boru hattı, Orta Asya ve Çin'i birbirine bağlayan stratejik açıdan önemli bir enerji kanalıdır. Ülkeler arasında karşılıklı yarar sağlayan ekonomik işbirliğinin bir örneği olarak hizmet eder ve istikrarlı çalışması, Çin'in enerji güvenliğini sağlamak ve çevre dostu "yeşil" kalkınmaya geçişi kolaylaştırmak için büyük önem taşımaktadır.

Orta Asya'dan gelen gaz, ÇHC'nin 27 ili ve özerk bölgelerinin nüfusuna ve 500 milyonun üzerinde nüfusa sahip Hong Kong Özel İdari Bölgesi'ne sağlanmaktadır. Halen Türkmenistan'da hammadde tabanının güçlendirilmesi ve ulusötesi karayolunun altyapısının geliştirilmesi için çalışmalar devam etmektedir.

Kaynak:NCA Bulletin