Asya Kalkınma Bankası, 2019-2021 yıllarında Türkmenistan ekonomisine yaklaşık 1 milyar dolar yatırım yapacak

26 Ekim 2018

Türkmenistan Devlet Haber Ajansı raporları, Asya Kalkınma Bankası (ADB) tarafından önerilen çalışma planının, 2019-2021 yıllarında Türkmen ekonomisine yaklaşık bir milyar ABD Doları tutarında yatırım yapılmasını öngörmektedir. Aynı zamanda, proje uygulaması sırasında bu hacmin önemli ölçüde artabileceği beklenmektedir.
 
Bölgesel planın genel hedeflerine odaklanan ADB, özel sektörün yanı sıra ulaşım, iletişim, enerji, petrol ve gaz endüstrilerine sermaye yatırımı yapmaya isteklidir.
 
Yatırım işbirliğinin önemli alanlarından biri hidrokarbonların taşınmasıdır. Bugün, tüm bölgenin ekonomisi üzerinde büyük bir etkisi olabilecek büyük projeler hayata geçirilmektedir. Bunların arasında, Asya'nın bu bölümünde barışın sağlamlaştırılmasına ve katılan devletlerin sosyo-ekonomik gelişmesine katkıda bulunmak amacıyla tasarlanan Türkmenistan-Afganistan-Pakistan-Hindistan (TAPI) ulusötesi gaz boru hattı da bulunuyor.
 
TAPI projesinde ana ortaklardan biri olan ADB, bu alanı 2019-2021 için yatırım çalışma planında belirledi. Aynı zamanda, ADB, bir enerji nakil hattı ve TAPI rotası boyunca bir fiber optik iletişim sisteminin inşasını finanse etmek için çalışmaktadır, yüksek bir enerji kaynağı sağlama olasılığını yaratacak bir halka güç sisteminin yapımı. Türkmenistan'da ve ulaştırma ve haberleşme sektöründeki diğer önemli altyapı projelerinde.
 
2000 yılında Türkmenistan, ülkemizde yatırım programlarının ve projelerinin finansmanında aktif olarak yer alan ADB'nin bir üyesi olmuştur. Türkmenistan'ın engin enerji kaynakları ve stratejik konumu göz önünde bulundurulduğunda, ADB operasyonları, ülkenin ulaştırma ve enerji sektörlerini iyileştirmeye, bölgesel işbirliği ve ticaretin genişlemesine katkıda bulunan büyük ölçekli altyapı projelerini desteklemeye odaklanmıştır.
 
ADB 2003'ten beri TAPI için bir işlem danışmanı ve sekreterlik görevini üstlenmiş ve daha yakın zamanda bir işlem danışmanı olarak ADB daha önce rapor etmiştir. Banka bu projeyi gelecekte destekleyeceğine söz verdi. 
Kaynak: NCA Haber Bülteni