BDT Ülkelerinin Stratejik Ekonomik İşbirliğinin Yönleri Minsk'te Tartışıldı.

18 Ekim 2019

Türkmenistan başkanlığında, 16 Ekim 2019'da tarihinde Minsk'te, BDT üye devletlerinin Kalıcı Ortakları Konseyi yasal ve diğer organları adı altında toplandı.

Toplantıda, son zamanlarda Aşkabat'taki Bağımsız Devletler Topluluğu Devlet Başkanları Zirvesi'nin sonuçları ve BDT Yürütme Komitesi'nin kabul edilen belgelerin uygulanması konusundaki görevleri tartışıldı.

Vurgulandığı gibi, ana sonuç belgesi, Cumhurbaşkanı Gurbanguly Berdimuhamedov'un girişimi sırasında geliştirilen ve kabul edilen Bağımsız Devletler Topluluğu Üye Devletlerinin Stratejik Ekonomik İşbirliği Beyanı'dır. Katılımcılar Deklarasyon uyarınca stratejik ekonomik işbirliğinin görevlerine odaklandılar.

BDT üyesi ülkeler arasındaki ekonomik işbirliğinin temelinin, Avrasya bölgesindeki istikrarlı ekonomik büyümenin önemli bir bileşeni olan eşit ortakların güçlü bir birliği olduğu belirtildi. Bu sendika, Avrupa ve Asya ülkeleri için uzun vadeli ve gelecek vaat eden bir ekonomik ortak olup, karasal öneme sahip büyük bir enerji ve ulaştırma ve transit merkezidir.

Toplantıda, Ekim ayında Moskova'da yapılması planlanan Bağımsız Devletler Topluluğu Devlet Başkanları Konseyleri Konseyinin bir sonraki toplantısına hazırlık konusu da ele alındı.

Kaynak: nCa news bulletin