Güç Ekipman Servis Merkezi: Ekonomik ve Teknik Verimlilik İçin Etkilidir.

30 Ekim 2019

Buzmeyin ilçesi sınırları dahilinde, bir güç ekipmanı tamir ve bakım merkezi, Enerji Bakanlığının Türkmenenergo Devlet Kooperatifi siparişiyle, Çalık Enerji Sanayi ve Ticaret A.Ş. (Türkiye) ve Çalik Enerji Swiss AG (İsviçre Konfederasyonu) tarafından yapılmaktadır.

Devlet Başkanlığı Kararnamesi uyarınca, tesis 2022'de işletmeye alınacaktır. Halen hazırlık ve inşaat çalışmaları devam etmektedir.

Çalik Enerji, elektrik santrallerinin, farklı kapasitelere sahip trafo merkezlerinin, elektrik panellerinin ve diğer güç ekipmanlarının onarımında ustalaşmak üzere santrallerin bulunduğu gaz türbinlerine hizmet vermek için Orta Asya'daki en büyük modern yüksek teknoloji servis tabanını oluşturmak zorundadır.

Şu anda, Türkmenistan Enerji Bakanlığı'nın üretim tesislerinde Amerikan General Electric'in çeşitli kapasitelerde bulunan 32 gaz türbini işletiliyor.

Servisleri daha önce şirketin kendisi tarafından yapıldı. Şimdi ekipman ve yedek parça nominal parametrelerini geri yüklemek için özel bir merkezde olacaktır. Bu amaçla, atölye çalışmaları, General Electric de dahil olmak üzere önde gelen üreticilerden gelen ileri teknoloji makinelerle donatılacak olan 4 bin metrekareden daha büyük bir alana inşa edilecek. Ayrıca, gaz türbinlerinin onarımı için sözleşme kapsamında, yüklenici bir değişim fonu yaratacak 16 yedek parça tedarik edecektir.

Uzmanlara göre, hizmetin organizasyonu, zamanında ve kaliteli onarımlar yoluyla, gaz türbinlerinin güvenilirliği artıracak, restorasyon çalışmalarının süresi ve maliyeti azaltılacak ve yeni iş yerleri yaratılacaktır.

Kaynak: nCa news bulletin,  TDH