Komşu ülkelerde Türkmen Çimentosuna olan talep artıyor

19 Şubat 2020

Lebap çimento fabrikası geçen yıl 857 bin ton ürün üreterek 256 bin ton ürün ihraç etti. Şirket ağırlıklı olarak Özbekistan ve Afganistan'a M400 ve M500 Portland çimento markalarını ihraç etti.

Kuzeydoğu Türkmenistan'daki koytendağ Etrap'ta bulunan Lebap çimento fabrikası, yenilikçi teknolojilere dayanan modern üretim makineleri ile donatılmıştır. Bitki Orta Asya'daki en büyük fabrikalardan biridir.

Tesisin Müdür Yardımcısı Jumanazar Roziyev, fabrikanın çimento üretimi için yerel hammaddeleri kullandığını ve yakındaki sekiz hektarlık mevduatın bitkinin ana hammadde üssü olduğunu da sözlerine ekledi.

"Yüksek sıcaklık fırınları hammaddelerin işlenmesinde ve bitmiş ürünlerin elde edilmesinde önemlidir. Fabrika iki tane var, ilk ön ısıtma atölyesi, " fabrika gaygysyzmuhammet amangeldiyev Başkanı fabrika yakıt fırınları gaz kullandığını sözlerine ekledi. Bu amaçla, bagtyyarlyk gaz alanından kaynaklanan yüksek basınçlı 274 km'lik bir gaz boru hattının tesis yapımı sırasında inşa edildiğini söyledi.

Ülkenin ihracat potansiyelini artıracak yıllık bir ton kapasiteli bir başka Portland çimento fabrikası da Koytendağ etrap'ta inşa edilecek.

Şubat 2013'te açılan Lebap Çimento fabrikasının üretim kapasitesi yılda bir milyon ton. Uzmanlara göre, fabrika göstergeyi 1,5 milyon tona kadar artırabilir.

Kaynak: nCa news bulletin