LUKOIL’den Türkmenistan'a stratejik hamle

11 Şubat 2020

Rusya'nın dev petrol şirketi Lukoil, Türkmenistan pazarına girmeyi hedefliyor. Şirketin Türkmenistan’daki faaliyetleri konusunda bir görüşme gerçekleştirildi.
Türkmenistan Devlet Başkanı Sayın Gurbanguli Berdimuhamedov, Lukoil şirketi başkanı Vagit Alekperov ile bir araya geldi. Rus işadamı, Türkmenistan ile karşılıklı yarar sağlayan ortak projelere imza atmaya hazır olduklarını kaydetti.
Türkmen Lider, Türkmenistan ile Rusya arasındaki münasebetlere değinerek, Türkmenistan’ın karşılıklı çıkara dayalı işbirliği kapsamında yabancı ortaklara kapılarının her zaman açık olduğunu kaydetti.
Görüşmede, Türkmenistan ile Lukoil şirketi arasında işbirliği potansiyeli ele alındı. Özellikle petrolgaz sektörü, petrokimya alanı ve yüksek teknolojili ürünlerin üretimi konuları değerlendirildi.
Rus işadamı, Türkmen Lideri’ne Hazar Denizi’ndeki enerji yataklarının araştırılmasına yönelik bilgi verdi. Konuk işadamı, Türkmenistan’ın cazip yatırım olanaklarının petrolgaz sektöründe yatırım yapmaya imkan sağladığını kaydetti.
Türkmen Lider, Rus şirketinin girişimlerini benimseyerek, tekliflerin Türkmenpetrol ve Türkmengaz Devlet Kurumları ile ortak değerlendirilmesi ve sonrasında sunulmasının önemli olacağını belirtti.
Taraflar, Türkmenistan ile Lukoil'in uzun vadeli karşılıklı yarar sağlayan işbirliği geliştirmesine sıcak baktılar.

Kaynak: Atavatan Türkmenistan Haber Bülteni