Pakistan, TAPI projesine her şey dahil destek veriyor

17 Eylül 2019

Hindistan ve Hindistan'ın işgal altındaki Keşmir (IOK) üzerindeki gerilimine rağmen, İslamabad, Türkmenistan'a barış gazı boru hattına [TAPI] her yönüyle verdiği desteği güvence altına aldı.

Boru hattı Pakistan’dan Hindistan’a geçecek, Pakistan’daki inşaat faaliyetleri ise 2020’nin ilk çeyreğinde başlayacak. İslamabad, Türkmenistan’ın Yeni Delhi’de ekonomik ve siyasi sorunları ayrı ayrı ele alacağına dair güvence verdi. Pakistan ayrıca, doğal gazı Rus enerji devi Gazprom’un Orta Doğu’daki kaynaklarından Pakistan’a, Hindistan’a, Bangladeş’e ve daha sonra Çin’e aktaracak olan açık deniz doğalgaz boru hattının yürütülmesini de destekleyecektir.

İki Asya komşusu IOK üzerindeki gerginlik zemininde, Türkmenistan ve Rusya dahil olmak üzere bazı bölgeler bu projelerin kaderi hakkında çekincelerini dile getirdi. Ancak Pakistan, bu projelerin yürütülmesinin herhangi bir engelle karşılaşmayacağına dair güvence verdi, dedi.

Pakistan'da petrol ve doğal gaz boru hattı projelerini hayata geçirme yetkisi olan Devlet enerji şirketi Inter State Gas Systems (ISGS), Türkmenistan-Afganistan-Pakistan Hindistan (TAPI), Kuzey-Güney Boru Hattı ve Açık Deniz Doğalgaz Boru Hattı dahil olmak üzere boru hatları üzerinde çalışıyor. Ayrıca, şirket aynı zamanda yeraltı stratejik gaz depolama binaları üzerinde çalışıyor.

'Barış boru hattı' olarak adlandırılan TAPI, Türkmenistan'daki Gylkynish ve komşu gaz sahalarından doğal gaz Afganistan, Pakistan ve Hindistan'a getirecek.

ABD, proje için kolaylaştırıcı ve koordinatör olarak görev yapmaktadır. Türkmen gaz kaynaklarından günlük 3.2 milyar metreküp doğal gaz (Bcfd) tasarım kapasitesine sahip 56 inç çaplı 1.680 KM boru hattı, yaklaşık 10 milyar dolara mal olacak. ve kalan Afganistan için Hindistan ve Pakistan her biri 1.3 milyar metreküp doğal gaz (Bcfd) alacak.

ABD, Afganistan, Pakistan ve Hindistan'ın enerji ihtiyaçlarını karşılama projesini destekliyor. Bu bölgesel bir enerji altyapısı projesidir ve birbirine bağımlılık nedeniyle komşu ülkeler arasındaki gerginliği azaltmaya yardımcı olacaktır.

Türkmen hükümeti ayrıca TAPI doğal gaz boru hattına ve ardından Çin’e paralel bir fiber optik ağ kurmayı da planlıyor. Türkmen hükümeti Afganistan sınırına kadar demiryolu ağını çoktan tamamladı.

Resmi kaynaklar, inşaat çalışmalarının zaten Türkmenistan'da başladığını ve yakında Türkmen-Afgan sınırından Herat bölümüne başlaması beklendiğini söyledi. Bazı Avrupa bankaları ve firmaları, boru hattı malzemesi temini ve Mühendislik, Tedarik ve İnşaat (EPC) sözleşmesi için kısa listeye alınmıştır.

Bildirildiğine göre Hindistan Başbakanı Narendra Modi, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Hindistan'ın Kuzey-Güney Boru Hattı ve Açık Deniz Doğalgaz Boru Hattı projelerine itirazı olmadığına dair güvence vermişti. Pakistan makamları ayrıca, enerji açlık çeken bu bölgenin enerji ihtiyacını karşılayacak olan TAPI ve açık deniz doğalgaz boru hattı projelerinin yürütülmesine de destek verdiklerini belirtti.

Kaynak: nCa news bulletin