Seydi petrol rafinerisi, petrol ürünlerinin üretimini ve ihracatını artırdı

10 Mayıs 2019

Ocak-Nisan 2019 için Seydi Petrol Rafinerisi (SNPZ), 2018'in ilgili dönemine kıyasla, neredeyse 26 bin ton daha fazla ürün içeriyor. 

Rafineride 2015 yılında yol bitüm üretimi için bir tesisatın devreye alındığı belirtilmelidir. Sürmekte olan visbreaking sürecinin, ağır petrol artıklarını işlemeyi, parafini katrandan ayırmayı mümkün kılması ülkede bir ilk oldu. Proje Amerikan şirketi Westport Trading Europe Limited tarafından gerçekleştirildi. Şirket yaptığı açıklamada:

- Şirketimiz tarafından kurulan kompleks 118 bin ton akaryakıt işlemek için tasarlanmıştır. 37.000 tondan fazla değerli inşaat malzemesi ve buna bağlı hafif ve ağır vakumlu gaz yağları üretilebilir. Tesisin kendi demiryolu ve yol sehpaları vardır. Dahası, oraya gelen arabalar ısıtılır ve makinelerin kapasiteleri ısıya dayanıklıdır, böylece bitüm yolda donmaz. Tesis modern ekipmanlarla donatılmıştır. Teknolojik zincirin tüm aşamalarının otomasyonu, kontrolü ve yönetimi çok yüksek düzeyde bilgisayarlarla yapılmaktadır, ”dedi. Amerikalı bir şirketin teknik bilimleri temsilcisi olan Allaberdy Ilyasov.

Üretilen ürünler sadece Lebap'taki yolların inşaatı için değil, aynı zamanda komşu Mary velayat için de kullanılıyor (daha önce bu bölgelere ülkenin batısındaki Türkmenbaşı Rafinerisi Kompleksi'nden ithal edildi). Karşılık gelen 2018 yılına kıyasla, 3.3 bin ton daha fazla üretildi.

2018'den başlayarak, Özbekistan'a ihracat gerçekleştirildi ve bugün oraya daha fazla gönderilmesi bekleniyor. Ocak - Nisan aylarında, komşu ülkeye demiryolu ile yaklaşık 3 bin ton değerli inşaat malzemesi taşınmıştır.

Ilyasov'a göre, 2017 yılında, Westport Trading Europe Limited, yüksek oktanlı A98 benzininin (Euro5 standardı) üretimi için bir tesis işletime açtı. Otomatik kontrol sisteminin tasarım kapasitesi, yılda 500 bin ton uluslararası gereksinimi karşılayan ürünlerle donatılmıştır.

Bu tür çevre dostu benzin üretimine hakim olmak, komşu Afganistan’a ihracatın, tankerlerde ve demiryolu ile taşımacılığın gerçekleştiği komşu Afganistan’a ihracat teslimatını önemli ölçüde artırdı; 2016 yılında.

İki yeni ürünün devreye alınması, ülkede üretimin modernizasyonu ve ham petrol ve gaz kondensatının daha derinde işlenmesini sağlayan ileri teknolojilerin getirilmesi konusundaki amaçlarını açıkça yansıtıyor. Bu sonuçta katı uluslararası standartlara uygun ürün yelpazesini önemli ölçüde genişletir.

Kaynak: nCa news bulletin