Tataristan’dan Türkmenistan’a gemi teklifi

08 Nisan 2020

Türkmenistan ile Tataristan arasında çeşitli alanlarda işbirliğinin güçlendirilmesine yönelik video konferans yöntemiyle bir dizi görüşmeler gerçekleştirildi. Bu görüşmeler, gemi inşası, helikopter satın alınması, Kamaz marka araçların satın alınması ve gübre üretim tesisi inşası konularını içerdi.
Türkmenbaşı Uluslararası Deniz Limanı'nın idari binasında Tataristan ile video konferans aracılığıyla toplantı gerçekleştirildi. Türkmen tarafı Türkmendenizderyayolları Ajansı, Uluslararası Türkmenbaşı Deniz Limanı ve Balkan gemi tersanesi yetkilileri ile temsil edildi.
Tatar tarafından Başbakan Yardımcısı, Sanayi ve Ticaret Bakanı Albert Karimov, Ak Bars Gemi İnşaat Şirketi Genel müdürü ve diğer kurum yetkilileri katıldı.
Bu müzakerelerde Türkmenistan’ın ticaret filosunun geliştirilmesi için yakın gelecekte çeşitli gemilerin inşaatı ile ilgili çeşitli konular ele alındı. Müzakereler sırasında, Tatar tarafına şu anda, kuru yük gemisinin deniz yoluyla kuru yük taşımacılığının yoğunlaştırılmasıyla bağlantılı olarak kuru yük gemilerine olan talep iletildi.
Tatar tarafı ise, gemi inşası alanında işbirliğine büyük ilgi duyduğunu ve bu alanda karşılıklı yarar sağlayan işbirliğini genişletmeye hazır olduğunu belirtti. Tatar tarafı kuru yük gemisinin inşası için bir öneri dile getirdiler. Hazar Denizi’nde nakliye için teknik ve ekonomik açıdan en avantajlı olarak kabul edilen bir gemi türüdür.
Müzakereler sırasında, taraflar gemi inşa finansmanını da görüştüler.

Kaynak: Atavatan Türkmenistan