The Banker, Türkmenistan'ın Dış Ekonomik İşler Devlet Bankası'nı Ülkenin En iyi Bankası Seçti

16 Aralık 2020

The Banker tarafından Türkmenistan’da yılın bankası seçildi.

İngiliz finans dergisi The Banker, Türkmenistan Dış Ekonomik İşler Devlet Bankası'na ülkenin en iyi bankası ödülünü verdi. Sözkonusu banka, 2020 yılının n iyi bankaıs olmakla beraber bu ödülü 14’ncü kez kazanmaktadır. 24 Uluslararası sermaye piyasasında Türkmenistan hükümetinin bir temsilcisi olarak Dış Ekonomik İşler Devlet Bankası, ülkenin tüm önemli yatırım projelerinin uygulanmasında yer almaktadır. Banka'nın ortaklar için güvenilirliğini değerlendirmede kriter olan şeffaflık ve objektiflik, uluslararası standartlara uygun raporlama yapılarak sağlanmaktadır.

Banka, IFRS 9'a göre finansal muhasebeye ilk geçiş yapan bankadır. Banka, sağlam bir iş modeli oluşturmak için operasyonları otomatikleştirmek ve yönetim uygulamalarını iyileştirmek için Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ile çalıştı. ATM ve satış noktası (POS) ağlarının genişletilmesi ve modern serverlerin devreye alınması için de çalışmalar yapıldı. Bankanın kart sistemlerinin uluslararası standartlara uygunluğunu sağlamak için bağımsız bir dış denetim kurumu devreye alınarak siber güvenliği iyileştirmek için önlemler alındı. Banka ayrıca, ulusal ödeme sistemini küresel olanla bütünleştiren ve temassız ödemeler dahil güvenli ödemelere izin veren ortak markalı Milli VISA kartını tanıttı.

Banka, online ticaret ve gayri nakdi ödemeler alanını daha da genişletmek için yeni bir E-ticaret (İnternet Satın Alma) hizmeti başlatmıştır. Satıcının web sitesi üzerinden mal ve hizmetler için uluslararası ve ulusal ödeme sistemlerinin banka kartları ile nakit olmayan ödemelerin yapılmasına olanak sağlanmıştır.

Banka, son yıllarda uluslararası finans kuruluşlarıyla işbirliği içinde özel sektörü destekleme çalışmalarını yoğunlaştırmış, bunun sonucunda Amerikan şirketi Deere Credit Inc ile OPEC fonu ve İslami Kalkınma Bankası grubu üyesi olan Özel Sektörü Geliştirme Kalkınma Kurumu ile bir dizi kredi anlaşması imzalanmıştır. 

Kaynak:Atavatan Türkmenistan