Türkmen Devlet Kurumu Lebapgazçykaryş, 6,5 Milyar Metreküp Doğalgaz Üretiyor

31 Ekim 2019

Türkmengas Kurumu Lebapgazçykaryş Vilayet Şubesi Yönetimi, bu yılın ilk dokuz ayında 6,48 milyar metreküp doğal gaz ve 39,500 bin ton gaz yoğuşması ürettiklerini açıkladılar.

Yönetim aynı dönemde 92,6 bin ton sıvılaştırılmış doğal gaz üretti ve aynı dönemde 85,5 bin ton ürün yurtdışına ihraç edildi.

Türkmenistan'ın doğusunda doğal gaz üretimi 1960'larda başladı. Ülkenin bağımsızlık yıllarında, ilde yeni petrol ve gaz işletmeleri ortaya çıktı.

Yabancı ortaklarla işbirliği kurmanın bir sonucu olarak, İtalyan Tehnofrigo şirketi, Naip doğal gaz alanında 1998 yılında ilk sıvılaştırılmış gaz üretim tesisini devreye aldı.

Daha sonra, Kanadalı şirket Thermo Design Engineering Ltd, Türkmen ortaklarıyla birlikte, Naip ve Bagaja sahalarında sıvılaştırılmış gaz üretimi için modern karmaşık tesisler inşa etti. Üretilen sıvılaştırılmış doğal gazın çoğu ihracata gidiyor.

Aralık 2009'da devreye alınan Türkmenistan-Özbekistan-Kazakistan-Çin doğal gaz boru hattı Lebap velayat sınırlarından başlıyor. Ulusötesi gaz boru hattının toplam uzunluğu yaklaşık 7 bin kilometredir.

Kaynak: nCa news bulletin