Türkmen şirket Hazar Balyk, yılda 100 ton mersin balığı eti üretecek.

11 Temmuz 2019

Hazar Denizi'nde 100'den fazla balık türü vardır. En yaygın olanları beluga, çipura, sazan, koç, ringa balığı, kefal, pike, zander, levrek, sazan ve çaça balığıdır.

Mersin balığı bu büyük iç su kütlesindeki en eski ve değerli balıklardan biridir. Dünyanın% 20'si de “kırmızı balık” olarak da adlandırılan mersin balığı rezervleri Hazar denizinde yaşıyor.

Türkmenistan'da iç piyasaya yönelik yüksek kaliteli balık ürünlerinin hacmini ve çeşitliliğini artırmak amacıyla, 7 Eylül 2015 tarihinde Balkan velayat Türkmenbaşı kesiminde Hazar Balyk Açık Anonim Şirketi (OJSC) kompleksi faaliyete geçti. Türkmenistan Sanayici ve Girişimciler Sendikası üyesi olan Hazar Balyk OJSC, o zamandan beri Türkmenistan'da mersin balığı, kara havyar ve balık işlemede yapay üretimde lider bir şirket haline geldi.

Hazar Balyk kompleksi, ABD, Almanya, Fransa, İtalya ve İspanya'daki üreticiler tarafından üretilen modern ve son teknoloji ekipmanlarla donatılmıştır. Toplam 6 hektar alana kurulu olan tesisin yıllık kapasitesi 100 ton mersin balığı, 2 ton mersin balığı havyarı, 170 ton füme, kurutulmuş ve diğer balık ürünleri ve 10 milyon adet konserve ürünleri.

Kompleks şu anda yaklaşık 150 kişiyi istihdam etmektedir.

Şirket, tonlarca soğuk ve sıcak tütsülenmiş balık lezzetleri üretiyor. Balıkların içilmesi genellikle, içme işleminin verdiği eşsiz tat ve lezzet için yapılır. Bu yöntem aynı zamanda insan sağlığı için faydalı vitaminleri korur. Şirket ayrıca tuzlanmış ve baharatlı salamura balık üretiyor.

İşlemden sonra, derilerin ve kemiklerin daha sonra uzaklaştırılması için balık ürünleri boyuta göre seçilir. Ürünler daha sonra lezzet verici vitaminler ve diğer elementlerle zenginleştirilir ve konserve edilir.

Füme balık işleme tesislerine ek olarak, balıklar da kurutma yöntemi ile hazırlanır.

Hazar Balyk OJSC, 2013 yılında yerel özel şirketler Myradym, Guş toplumy, Rowana ve Halys tarafından ortaklaşa kurulmuştur.

Kaynak: Business Turkmenistan