Türkmen yerel Ak Gaya şirketi inşaat ve kaplama ürünleri üretip yelpazesini genişletiyor.

17 Eylül 2019

Ak Gaýa tarafından alçıpan levha üretildi. Türkmenbaşı kentinde bulunan yapı malzemeleri ve alçıpan üretimi için girişimciler yılda 8 milyon metrekarelik kuru sıva üretimi için otomatik bir hat ile bir üretim başlattılar.

H.O. Ak Gaýa, ince ve astar boya macunu - Dökme yapı malzemeleri üreticisi olarak bilinir. Bir yıldır, Balkan bölgesinde hammaddelerden terbiye malzemeleri üretmektedir. Atölye kapasitesi yılda 80 bin ton kuru karışımdır.

Küçük ve orta ölçekli işletmelerin kapsamlı desteğine ilişkin Devlet politikası, düzinelerce girişimciyi yeni üretim tesisleri açma, mevcut işletmeleri modernize etme ve yabancı meslektaşlarla rekabete dayanabilecek ürünler üretme konusunda teşvik etti.

En zengin bölgenin doğal kaynakları, en büyük kuru bina karışımları ve alçıpan bireysel teşebbüsü "Sabur Timur Tashev" (STT) tedarikçilerinden biri tarafından kullanılmaktadır. Lebap ilinin Koytendag semtinde bulunan şirket, Koytendag yataklarından alçı taşı olan yerel hammaddelerden toprak ve bina bitirme işlemleri için kuru yapı karışımları üretmektedir.

Akhal bölgesindeki Baherden bölgesinde, Ukiply Kardeshler bireysel işletmesi, günde 100 ton ürün kapasitesine sahip çeşitli kuru bina karışımlarının üretimi için bir üretim tesisi açtı.

Koytendağ'ın Magdanly kentinde bitirme malzemeleri üretimi için bir girişim yapan Khili Gurlushyk Onumleri şirketi tarafından yılda 12 milyon yaprak kuru duvar ve yerel hammaddeden 100 bin ton kuru karışım üretim kapasiteli tesis açmıştır.

Kaynak: TDH