Türkmenabat'lı şirket Meyan kökü ihraç ediyor.

05 Kasım 2019

Türkmenabat şehrinde bulunan Buyan Tarımsal Sanayi Kompleksi, ihracat hacmini artırmayı planlıyor. 2018 yılında, kompleks% 108 oranında bir üretim planı uyguladı ve ihracat çalışmasını% 105 oranında tamamladı.

Komplekste ayda ortalama 20-30 ton meyan kökü toplayan yaklaşık 300 uzman çalışıyor. Hasat mevsimi Mart ayında başlar ve Kasım ayının sonuna kadar sürer.

 Kompleks 100 yıldan daha uzun bir geçmişe sahiptir. 

Türkmen meyanı için çeşitli maddelerin yüksek kaliteli ve zengin kompozisyonu, dünya talebinde istikrarlı bir artışa yol açmıştır. Sonuç olarak, 1910'dan 1915'e kadar firma el emeği ile bu değerli hammaddenin on tonunu topladı.

Meyanın işlenmesi için bu kurum 1963 yılında Türkmenabat'ta kurulmuş ve 1969'da yıllık 500 ton kapasiteli meyan şurubu üretimi için bir pilot tesis kurulmuştur.

Buyan Agro-sanayi kompleksi 1991 yılında kurulmuştur. Kompleks, Türkmenistan Sağlık ve Medikal Sanayi Bakanlığı Türkmendermansenagat Kurumu'nun bir alt kuruluşudur. Bağımsızlık yıllarında, Çinli uzmanlar, kuru meyan kökü üretimi için (toz halinde) bir girişim yaptırdı ve bu, Buanan Agro-sanayi kompleksinin üretim potansiyelini arttırdı.

Dünyada yetişen 13 meyan türü arasında 4'ü Türkmen topraklarında yetişmektedir.

Evde kullanılan tıpta yaygın olarak kullanılan konsantre ve kuru meyan ekstreleri Sırbistan, Çin, İngiltere, Birleşik Arap Emirlikleri ve Hindistan'a ihraç edilmektedir.

Kaynak: nCa news bulletin, BT