Türkmenbaşı Kot Kompleksi Her Yıl 1.8 Milyon Denim Üretiyor

31 Ocak 2020

Türkmenistan gazetesinin haberine göre, Ahal velayat'ın güney Türkmenistan'daki Ruhabat teşkilatı içinde yer alan Türkmenbaşı Kot Kompleksi, Türkmenistan'ın tekstil endüstrisinin önde gelen kuruluşlarından biri.

Türkmenbaşı'nın adı verilen kot kompleksi, Collin’in, Zolla, Modis gibi dünyanın önde gelen şirketlerinin emirlerini yerine getiriyor. Kompleks, dünyanın çeşitli ülkelerine denim kıyafetler de ihraç ediyor.

Denim giysilerin üretimi pamuğun ipliğe dönüştürülmesi ile başlar. Pamuk lifinin ipliğe işlenmesi uzun gevşeme, karıştırma, temizleme, fırçalama, eğme, eğirme ve presleme işlemlerinden oluşur. Sonuç olarak, pamuk lifi yüksek kaliteli, temiz ve dayanıklı bir iplik haline gelir.

İpliğin nitelikli laboratuvar personeli tarafından kapsamlı bir şekilde incelenmesinden sonra, malzeme grupları kompleksin boyama atölyesine gönderilir.

Üç vardiya modunda 75 uzman boyama atölyesinde çalışıyor. Vardiya sırasında ekip 12 bin metreyi mavi renkte boyar. Boyanın dozajı ve tedariki bir bilgisayar tarafından izlenir. Boyanan iplikler dikiş atölyesine girer.

Burada ana aletler dikiş makineleri. Kompleks, Almanya, İsviçre ve Japonya'nın önde gelen üreticilerinden gelen makinelerle donatılmıştır. 900'den fazla kadın fabrikada iki vardiyada çalışıyor, farklı tip ve tarzlarda pantolon, gömlek, ceket ve şort dikiyor.

“BEDEW marka denim kıyafetlerimiz Rusya, Ukrayna, Türkiye, ABD, Kazakistan ve çeşitli Avrupa ve Asya ülkelerine ihraç ediliyor” diyor Dikiş fabrikası Direktör Yardımcısı Olga Sigitina.

Kot kompleksindeki en son teknolojilerin kullanılmasının yanı sıra, ürünlerin kalitesini ve çevre güvenliği gereksinimlerine uyumunu da geliştirmeye büyük önem verilmektedir. Buna göre, komplekse ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi, ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi ve OHSAS 18001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi sertifikaları verildi.

Ayrıca, komplekste Dünya Çapında Sorumlu Akredite Üretim (WRAP) standartları uygulanmaktadır.

Kompleks aynı zamanda yenilikçi teknolojileri de uygulamaktadır. Bu, 90 saniye içinde bir lazer kullanılarak dayanıklı kotlara çeşitli desenlerin, degradelerin, amblemlerin ve diğer desenlerin uygulandığı kompleksin lazer atölyesinde görülebilir.

Kompleks birkaç aşamada oluşturuldu. 1995 yılında bir boyama atölyesi açıldı ve 1997'de bir iplik ve dikiş fabrikası devreye alındı. Kot Kompleksi toplam 21.5 hektarlık bir alanı kaplamaktadır ve yılda dokuz bin ton iplik, yaklaşık 17 bin metrekare kumaş ve 1.875 milyon adet kot üretmektedir. Kompleks yaklaşık üç bin kişiyi istihdam ediyor.

Kaynak: nCa news bulletin