Türkmenbaşı Petrol Rafineri’nde gecikmeli koklaştırma ünitesi kuruluyor

18 Ocak 2020

Türkmenistan’ın dev fabrikalarından birisi olan Türkmenbaşı Petrol Rafinerisi’nden yeni bir ünite inşası devam ediyor. BAE’nin WTL ve ABD’nin Westport Trading Europe Limited şirketler konsorsiyumu, gecikmeli koklaştırma ünitesini inşa ediyor.
Bu üniteni inşa etmek için açılan ihaleyi kazanan ABD şirketi, daha önce Seydi Petrol Rafinerisi’nde yılda 37.2 bin ton yüksek kaliteli yol bitüm üretimi için bir tesisin devreye alınması ve yüksek oktanlı benzin üretmek için reform ekipmanının yeniden inşası gibi projeleri hayata geçirdi.
ABD’li şirket, Türkmenbaşı Petrol Rafinerisi’nde gecikmeli koklaşma ve katran asfalt olmak üzere iki üniteden oluşan bir kompleks inşa edecek. Söz konusu proje ağır katran ve akaryakıt kalıntılarının işlenmesi açısından önemlidir.
Bu ünitede Foster Wheeler şirketinin yıllık 900 bin ton üretim kapasiteli teknolojisi kullanılacak. Petrol kokuna ek olarak ticari sıvılaştırılmış gaz üretmekte öngörülmektedir.
Bu ünitede üretilecek kok gazı, A-80 benzin üretimi için bir bileşendir veya yüksek oktanlı benzin üretmek için hammadde olarak kullanılabilir.
Böylece, yeni ünite üretim verimliliğini önemli ölçüde artıracak, böylece Türkmenbaşı Petrol Rafinerisi’nde petrol arıtma kapasitesini yüzde 10-20 oranında artıracak ve katma değeri yüksek hafif yağ ürünlerinin üretimini sağlayacaktır.
Sözkonusu ünitenin 2020 yılında tamamlanması öngörülmektedir. Daha sonra petrol kok kömürü, benzin, sıvılaştırılmış gaz ve yüksek kaliteli yol bitumu üretimini artıracaktır.

Kaynak: Atavatan Türkmenistan Haber Bülteni