Türkmenistan 2020 Yılı 11 Ayında Doğalgaz ve Petrokimya Ürünleri İhracatından 4,13 milyar Dolar Gelir Elde Etti

29 Aralık 2020

Türkmenistan 4 milyar dolarlık petrol ve gaz ihracatını gerçekleştirdi.

Türkmenistan’da bu sene 11 ayda 8,7 milyon ton petrol ve gaz kondensatı, 62,3 milyar metreküp doğalgaz üretildi. Türkmenistan’ın bu yılın ilk 11 ayında doğalgaz ve petrokimya ürünleri ihracatından elde ettiği gelir 4,13 milyar doları aştı. Bu bilgiler ussatnews.com internet sitesinde yer aldı.
Internet sitesindeki habere göre, ülkede bu sene 11 ayda 8,7 milyonton petrol üretilirken, doğaşgaz üretimi 62,3 milyar metreküpe ulaştı. Üretilen doğalgazın 31 milyar metreküpü yurtdışına ihraç edildi. Petrolgaz sektörünün modernizasyonu için yaklkaşık 7,1 milyar manat (yaklaşık 2 milyar dolar) yatırım yapıldı. Bu rakam geçen yılın aynı dönemiyle kıyaslandığında 492 milyon manat fazladır.

Sözkonusu dönemde, ülkede üretilen sıvılaştırılmış doğalgaz miktarı 231 bin tona ulaştı ve 2029 yılının aynı dönemine göre, 42,3 bin ton fazladır.

Türkmenistan’da petrol ve doğalgaz üretiminin arttırılması, yenı sahaların geliştirilmesi için uluslararası işbirliğine de büyük önem verilmektedir.

Geçtiğimiz günlerde Türkmenpetrol Devlet Kurumu ile Tataristan’ın Tatneft şirketi arasında goturdepe petrol yatağındaki üretimin verimliliğinin arttırılması için ek bir anlaşma imzalandı. Bu anlaşma kapsamında ikili işbirliği 2028 yılına kadar sürecek.Bu anlaşma çerçevesinde 250 kuyuda genel onarım çalışmaları yapılacak ve dijital system kurulacak.Türkmenistan’ın en büyük petrolgaz tesislerinden Türkmenbaşı Petrol Rafinerisi’nde çeşitli marka akaryakıtın 1,7 milyon tondan fazlası üretildi. Aynı zamanda 1,65 milyon ton dizel yakıtının üretimi gerçekleştirildi. Bu ürünlerin büyük bir kısmı yabancı şirketlere ihraç edilmektedir.
Kıyanlı polimer fabrikasındaki polietilen ve polipropilen ürünlerine de büyük rağbet var. Bu sene 10 ayda Türkmenistan Devlet Hammadde Borsası’nda 140 bin tondan fazla polietilen satışı gerçekleştirildi. Bu ürünü Rusya, Afganistan, BAE, Özbekistan ve diğer ülkeler satın almaktadır. Aynı zamanda Türkmen polimerlerinin ihracat coğrafyası genişletilerek, Türkiye, Güneydoğu Asya ülkeleri, Hindistan ve Pakistan’a ihraç eidlmektedir.
Uluslararası analitik şirket uzmanlarının tahmine göre, dünya piyasasında polipropilen fiyatlarında artış yaşandı. Bunu Türkmenistan borsasındaki satıilardan hem görmek olur. 8 Aralık’ta Türkmenistan borsasında Türkmenbaşı Petrol Rafinerisi’nde üretilen polipropilenin 3,5 bin tonunun satışı gerçekleştirildi. Bu ürünün bir tonu 1 bin 46 dolardan satıldı.

Kaynak:NCA Bulletin