Türkmenistan Ahal Vilayet Yeni İdari Merkezi :Dev inşaat Projesi

01 Kasım 2018

Enerji zengini ülkesi Türkmenistan’da inşaat sektöründe yeni atılımlar başlatıldı. Ülkede yeni inşaat projelerine start verilecek. Ahal vilayetinin yeni idari merkezi inşa edilecek. Türkmenistan Devlet Başkanı Sayın Gurbanguli Berdimuhamedov, Ahal vilayetinin Gökdepe ilçesinde çalışma ziyaretinde bulunarak, Ahal vilayetinin yeni idari merkezinin taslağını gözden geçirdi.
 
Gökdepe ilçesinin Gorcav kasabasında oluşturulan alanda vilayetin yeni idari merkezinin projeleri tanıtıldı. Projelerin tanıtım törenine Meclis Başkanı, Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcıları, Ahal vilayetinden seçilen milletvekilleri, bölgede inşa edilecek projelerle ilgili olan bazı bakanlar ve kurum yetkilileri katıldı.
 
Projeleri inceleyen Türkmen Lider, bu büyük ölçekli sosyal projede çevre konusuna özen gösterilmesi gerektiğini ve ayrıca projelerde inovasyon çözümlerin yer alması gerektiğini ifade etti.  Projelerde bazı değişikliklerin yapılmasını isteyen Devlet Başkanı, Ahal vilayetinden seçilen milletvekillerine vilayetini halkı ile ortaklaşa yeni idari merkezin yapılacağı alanı belirlemelerini istedi. Proje uygulamasının ilk aşamasında, konforlu konut binaları, okullar, anaokulları, kültürel ve sosyal tesisler inşa edilmesi gerektiğini belirtti.
 
Yeni projeler ile ilgili uluslararası ihaleler açılacak.
 
BÖLDEGE İNŞA EDİLECEK PROJELER
 
- Vilayet valiliğinin idari binaları, konutlar, çeşitli mühendislik tesisleri, Devlet Bayrağının anıtı, tarım, maliye, sağlık, ulaştırma, haberleşme, ticaret, eğitim, kültür ve diğer kurumların binaları, Ruhiyet Köşkü, tiyatro, kütüphane ve müze inşa edilecek.
 
- Modern dev stadyum ve 2 spor merkezi yanı sıra büyük bir park kurulacak. Merkez Bankası ve diğer bankaların Ahal vilayet şubeleri, askeri kurumların bölgedeki kurumları için yeni binalar yapılacak.
 
- Ahal vilayetinin yeni idari merkezinde Uluslararası Atçılık Yüksek Okulu inşa edilmesi öngörülüyor, bu okulun bünyesinde hipodrom, antreman sahaları, manej, at yetiştirme alanları, atçılık ile ilgili bilimsel araştırma merkezi olacak. Komple bir büyük proje olarak ortaya çıkmaktadır.
 
- Yeni merkezde çok sayıda okul, kreş ve diğer eğitim kurumları inşa edilecek.
 
- Çok fonksiyonlu poliklinik, Sağlık evi, haberleşme binası, çok yönlü otopark, açık otopark, AVM, Nikah Dairesi, Pazar ve ticaret merkezleri kurulacak.
 
- Bölgede çok katlı apartmanlar inşa edilecek. Konut projesinin taslağının birinci versiyonunda 874 hektar alana 208 apartman yapılacak. Bunların 142 tanesi 12 katlı, 66 tanesi 9 katlı olacak. Bu konut projeleri toplam 67 bin 260 kişiyi kapsayacak.
 
- Projenin ikinci versiyonunda 39 bin kişilik 7 katlı 212 apartman inşa edilmesi öngörülüyor.
 
- Projenin üçüncü versiyonunda 67 bin 770 kişi için 235 apartman kurulacak. Bu apartmanların büyük çoğunluğu 9 ve 12 katlı olacak.
 
- Projenin dördüncü versiyonu 880 hektarı kapsayacak ve burada 5 ve 7 katlı apartmanlar yapılacak.
 
- Projenin beşinci versiyonu 862 hektar alanı kapsayacak ve 4 ila 9 katlı apartmanlar kurulacak.
 
- Bölgede 4 hektar alanda 200 yataklık bulaşıcı hastalıklar kliniği kurulacak. Bu projenin başlatılması için karar imzalandı. 19 bin 500 metrekare alana inşa edilecek hastanede otopark, klorlama, ev depoları, içme suyu depoları, sulama, yangın hidrantları, teknik tesisler, trafo merkezi, toplu taşıma için garaj ve dezenfeksiyon bölgesi oluşturulacak. Yeni klinik 2020 yılında hazır olacak

Kaynak: Atavatan Türkmenistan Haber Bülteni