Türkmenistan, Antalya’daki EİT Bakanlar toplantısına katıldı

13 Kasım 2019

Türkmenistan Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Türkmenistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Vepa Haciyev, Antalya’da gerçekleştirilen Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) Bakanlar Konseyi Toplantısına katıldı.
EİT 24. Bakanlar Konseyi Toplantısında ilk olarak Tacikistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Husrav Noziri ve EİT Genel Sekreteri Hadi Suleymanpur’un konuşmaları dinlendi. Ardından EİT dönem başkanlığı Tacikistan’da Türkiye’ye devredildi. Türkiye EİT dönem başkanlığını 4’nci kez üslenmektedir.
Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu konuşmasında EİT dönem başkanlığını 4.kez devraldıklarını ifade etti. Ayrıca, 8 milyon km2 yüzölçümü ve yarım milyarlık nüfusa sahip önemli bölgesel platform olan EİT’nin daha etkin bir kuruluş haline dönüşmesi yönünde birlikte çaba göstereceklerini vurguladı.
Toplantıda katılımcılar, 2025 yılına kadar EİT Beklentilerini uygulamak için yapılan çalışmalar hakkında fikir alışverişinde bulundular ve ayrıca EİT alanında işbirliğini arttırmaya yönelik önerilerde bulundular. Örgütün küresel ve bölgesel istikrar ve güvenliği korumaya katkısı kaydedildi.
Enerji, ulaştırma, endüstri, iletişim ve bilim alanındaki ortak projeler ayrı ayrı ele alındı.
Türkmen Dışişleri Bakanı konuşmasında, Türkmen tarafının, bölgesel kalkınmada kilit bir faktör olan çıkarların eşitliği ve karşılıklı saygı ilkelerine dayanan ekonomik işbirliğine önem verdiğini kaydetti.
EİT, 1985 yılında Türkiye, İran ve Pakistan arasındaki çok boyutlu işbirliğini geliştirmek amacıyla kuruldu. 1992'den beri Afganistan, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Türkmenistan ve Özbekistan EİT üyedir. 28 Kasım EİT Günü olarak kutlanmaktadır.

Kaynak: Atavatan Türkmenistan haber Bülteni