Türkmenistan, Azerbaycan ve Afganistan tek bir lojistik merkezi kuruyor

29 Temmuz 2020

Aşkabat, Bakü ve Kabil, ulaştırma ve iletişim alanında işbirliği konulu çalışma grubunun ilk toplantısını yaptı. Üçlü toplantı video konferans yoluyla yapıldı.
Bu toplantıya, Türkmenistan ulaştırma ve haberleşmeden sorumlu Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı Bayramgeldi Övezov, Azerbaycan Başbakan Yardımcısı Şahin Mustafayev ve Afganistan Merkez Bankası Vekili Ajmal Ahmadi katıldı.
Toplantıda, Lapis Lazuli Koridoru boyunca tek bir lojistik merkezinin oluşturulması, tarife politikası ve ulaştırma hizmetleri için ödemeler için tercihler, yükleme ve boşaltma işlemleri, malların ülkelerin ana ulaşım merkezlerinde depolanması gibi konular görüşüldü.
Afganistan-Türkmenistan-Azerbaycan rotası boyunca bir "yeşil koridor" oluşturulmasına ve bu rotanın dijital bir atlasının hazırlanmasına katkıda bulunacak gümrük prosedürlerini basitleştirme mekanizmaları da dikkate alınmıştır.
Tüm bu konular, 2 Temmuz 2020 tarihinde Afganistan-Türkmenistan-Azerbaycan Devlet Başkanları’nın Lapis Lazuli ulaştırma koridoru kapsamında gerçekleştirdiği video konferans toplantısında ele alınmıştı. Bu toplantıda, Türkmenistan tek bir lojistik merkezi oluşturmayı önermişti.
Üç ülkenin elverişli jeostratejik konumu, Avrasya kıtasının tüm coğrafi yönlerinde sürdürülebilir ulaşım yollarının oluşturulması için büyük imkanlar oluşturmaktadır.
Türkmenistan, sınır kontrol noktalarında getirilen kısıtlamalara rağmen, İmamnazar-Akina, Serhetabat-Turgundi ve Türkmenbaşı Uluslararası Deniz Limanı gibi kavşak noktalarının çalışmasını askıya almadı. Kontrol noktasında sıhhi-epidemiyolojik, gümrük ve göç rejimlerini güçlendirmek ve trafik güvenliğini sağlamak için bir dizi önemli önlem alınmıştır.
Tek bir lojistik merkezinin oluşturulması, katılımcı ülkelerin topraklarında istikrarlı bir kargo akış koridorunun oluşturulmasına katkıda bulanacaktır. Mevcut toplantıda Türkmenistan, ulaşım altyapısının geniş imkanlarını sundu ve Akina ve Turgundi'nin Afgan istasyonlarının aktarma kapasitelerini artırma teklifini destekleyerek bu çalışmaya katılmaya hazır olduğunu açıkladı.
Türkmenistan'ın zaten Afganistan'a demiryolu ile sıvılaştırılmış gaz ihraç ettiği kaydedildi, ancak boşaltma için uygun altyapı eksikliği nedeniyle, araçların uzun süre beklediği belirtildi. Bu nedenle, yük trafiğini artırmak için teknik koşulların oluşturulmasının önemli olduğu ifade edildi.
Pratik olarak yapılan tüm teklifler genel olarak desteklenmiştir.

Kaynak: Atavatan Türkmenistan Haber Bülteni