Türkmenistan Bakanlar Kurulu Ocak ayını değerlendirdi

17 Şubat 2020

Türkmenistan Devlet Başkanı Sayın Gurbanguli Berdimuhamedov, telekonferans eşliğinde Bakanlar Kurulu toplantısını gerçekleştirdi. Toplantıda, 2020 yılının Ocak ayı değerlendirilmesi yapıldı.
PETROLGAZ SEKTÖRÜ
Bakanlar Kurulu toplantısında ilk olarak petrolgazdan sorumlu Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı Myratgeldi Meredov, sektörde Ocak ayında yapılan çalışmalar hakkında bilgilendirdi.
Yapılan açıklamaya göre, petrol ve gaz kondensatı üretim planı yüzde 109.7, petrol işlenmesi yüzde 107, benzin üretimi yüzde 103.5, dizel yakıtı üretimi yüzde 107.2 oranı ulaştı. Sıvılaştırılmış gaz üretiminin büyüme oranı yüzde 135,5, doğalgaz üretimi yüzde 106,1, doğalgaz ihracatı yüzde 104,2 oranında gerçekleşti.
Türkmen Lider, petrolgaz üretiminin arttırılması, sektöre yenilikçi teknolojilerin çekilmesi, petrokimya sektörünün potansiyelinin arttırılması konusunda talimatlar verdi.
Türkmenistan-Afganistan-Pakistan-Hindistan (TAPİ) doğalgaz boru hattı projesinin inşasının her zaman kontrol altında tutulmasını istedi.
İNŞAAT VE SANAYİ SEKTÖRÜ
Sanayi ve inşaattan sorumlu Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı Şamuhammet Durdılıyev, inşaat, sanayi ve elektrik enerji, Türkmenkimya Kurumu’nun çalışmaları hakkında bilgi verdi.
Sözkonusu dönemde İnşaat ve Mimarlık Bakanlığı üretim planı yüzde 102,2, büyüme oranı yüzde 102,5 olarak gerçekleşti. Betonarme ve cam ürünlerin üretimindeki artış sırasıyla yüzde 105.5 ve 100.5 gerçekleşti.
Ocak ayında 2 milyar 471 milyon 210 bin kilowatt saat elektrik üretildi, plan yüzde 115,1 büyüme oranı ile yüzde 126,1 oranında gerçekleştirildi.
Türkmen Lider, kapsamlı kentsel dönüşüm programının geliştirilmesi, ithal edilmekte olan ürünlerini yerini dolduracak ürün üretim tesislerin inşa edilmesi, bu sektöre özel sektör temsilcilerinin katılımının sağlanması, ortak işletmelerin kurulması ve yeni istihdam alanlarının yaratılması için çalışmaların devam ettirilmesini istedi. Devlet Başkanı ayrıca, sanayi sektörünü yeni seviyelere ulaştırılmasını istedi.
TİCARET VE ÖZEL SEKTÖR
Ticaret, borsa ve özel sektörden sorumlu Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı Çarı Gılıcov, ticaret ve özel sektördeki çalışmalar hakkında bilgilendirdi.
Ticaret ve Dış Ekonomik İlişkiler Bakanlığı'nda bu dönemde toplam ticaret hacmindeki artış yüzde 5,8 olarak gerçekleşti. Tekstil Bakanlığı ve “Türkmenhalı” Devlet Birliği tarafından toplam üretilen ürün hacmi söz konusu dönemde yüzde 12,5 oranında arttı: pamuklu kumaşlar yüzde 17,5, dikiş ve triko yüzde 43,8, halı ve kilim yüzde 24 oranda gelişti.
Ocak ayında, Devlet Emtia ve Hammadde Borsası’nda 22 adet ticaret seansı düzenledi. Bu toplantıda 2.404 sözleşme imzalandı. Toplam kâr hacmi yüzde 25,8 arttı.
Ticaret ve Sanayi Odası tarafındna sunulan hizmetlerin hacmi yüzde 46,9 ve kâr yüzde 51 oranında arttı.
Yılın ilk ayında, Sanayiciler ve Girişimciler Birliği işletmeleri yüzde 5,7 oranında sanayi ürünü, yüzde 17,2 oranında tarım ve gıda ürünleri üretti.
OCAK AYINDA 22 YABANCI HEYET GELDİ
Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Raşid Meredov, Ocak ayındaki faaliyetler hakkında bilgilendirdi. Sözkonusu dönemde ülkeye 22 yabancı heyet geldi. Aynı zamanda 46 Türkmen heyeti yurtdışına gönderildi. 30 civarında çeşitli etkinlikler gerçekleştirildi. Ocak ayında 6 uluslararası anlaşma imzalandı.
14 Ocak’ta "Türkmenistan ve uluslararası kuruluşlar: barış ve kalkınma için işbirliği" konulu Uluslararası konferans gerçekleştirildi. Forum çerçevesinde 12 ikili belge imzalandı.
Türkmen heyeti, Berlin’de düzenlenen Orta Asya ülkelerinin, Afganistan ve Almanya'nın Dışişleri Bakanları düzeyinde düzenlenen “Yeşil Orta Asya” uluslararası konferansına katıldı.
Budapeşte’de Türkmenistan-Macaristan Hükümetlerarası Ekonomik İşbirliği toplantısı gerçekleştirildi. Aşkabat’ta Türkmenistan-Almanya Çalışma Grubu 9.toplantısı gerçekleştirildi.
Ayrıca, Özbekistan’da C5+1 formatında ABD ve Orta Asya Dışişleri Bakanları toplantısına katılan Türkmen heyeti, Hindistan’da ve Afganistan’da temaslarda bulundu.
EKONOMİDE İSTİKRARLI BÜYÜME
Maliye ve finanstan sorumlu Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı Gadırgeldi Müşşikov, Ocak ayındaki ekonomik büyüme rakamları hakkında bilgilendirdi.
Sözkonusu dönemde, GSYİH’i hasıladaki büyüme yüzde 6,3, sanayide yüzde 4,1, inşaatta yüzde 0,3, ulaştırma ve iletişim sektöründe yüzde 10, ticarette yüzde 11 oranında, tarımda yüzde 3,1 ve hizmet sektöründe yüzde 7,7 oranında büyüme gerçekleştirildi.
Belirtilen dönemde, Devlet bütçesinin gelir kısmı 1,9 milyar manat ve gider kısmı 1,1 milyar manat olarak gerçekleştirildi.

Kaynak: Atavatan Türkmenistan Haber Bülteni