Türkmenistan BDT Devlet Başkanları Zirvesine ev sahipliği yaptı

14 Ekim 2019

BDT Devlet Başkanları Zirvesi
Bağımsız Devletler Topluluğu’na 2019 yılı itibariyle başkanlık eden Türkmenistan, başkent Aşkabat’ta BDT Devlet Başkanları Zirvesi’ne ev sahipliği yaptı.
Türkmenistan Devlet Başkanı Sayın Gurbanguli Berdimuhamedov’un ev sahipliğinde Oguzken otelinde yapılan zirveye; Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko, Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım-Comart Tokayev, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov, Moldova Cumhurbaşkanı İgor Dodon, Tacikistan Devlet Başkanı İmamali Rahman, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şavkat Mirziyoyev, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ve BDT İcra Komitesi Başkanı, İcra Sekreteri Sergey Lebedev katıldı.
Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım-Comart Tokayev ilk defa BDT Devlet Başkanları Zirvesi’ne katılmaktadır.
STRATEJİK EKONOMİK İŞBİRLİĞİ BİLDİRİSİ KABUL EDİLDİ
Zirvede Türkmen Liderinin inisiyatifi ile hazırlanan BDT Üye Devletlerinin Stratejik Ekonomik İşbirliği Bildirgesi kabul edildi.
Türkmen Lider, zirvede yaptığı konuşmasında, BDT ekonomik işbirliği stratejisi bugün küresel ekonomide meydana gelen değişikliklere yeterli olmalı, bu eğilimlere zamanında yanıt vermek, küresel ekonomik süreçler bağlamında BDT ekonomik gündemini oluşturmak ve teşvik etmek için mevcut rekabet avantajlarını kullanmak gerektiğini kaydetti.
Her şeyden önce, enerji, sanayi, ulaştırma ve ticaret gibi stratejik alanların altını çizen Türkmen Lider, BDT ülkelerinin bu alanlarda büyük ölçekli ve uzun vadeli projeler uygulayabileceklerine tamamen güvendiklerini belirtti.
Türkmen Lider, 2020’de yapılacak BDT Ekonomi Konseyi’nin ilk toplantısında ekonomik işbirliğini geliştirmek için ortaklaşa devletlerin dünya pazarlarına bağlanması muhtemel enerji, sanayi, ulaştırma ve ticaret koridorlarının oluşumuna ve geliştirilmesine odaklanan ortak bir eylem planını değerlendirmeyi teklif etti.
Devlet Başkanı, 1941-1945 İkinci Dünya Savaşı’nın 75.yıldönümü kutlamalarına hazırlık yapılmasına destek vereceklerini kaydetti. Türkmen Lider, BDT ile Birleşmiş Milletler arasında sistematik diyaloğun devam ettirilmesinin önemine değindi.
Zirvede konuşan Rus Lider Putin, geçen yılın sonuçlarına göre, örgüte üye ülkelerinin toplam dış ticaret cirosu yüzde 17'den fazla artarak, 1 trilyon doları aştığını belirtti. Putin, BDT kapsamındaki işbirliğinin ülkeler arasındaki işbirliğini engellemediğini, hatta üçüncü ülkelerle ilişkilerin geliştirilmesine yardım ettiğini ifade etti. Putin zirvede imzalanacak Devletlerinin Stratejik Ekonomik İşbirliği Bildirgesi’nin önemine değindi.