Türkmenistan-Çin Doğal Boru Hattı’nın “D Hattı” nda inşaat çalışmaları devam etmektedir.

21 Ağustos 2019

Çin Ulusal Petrol ve Gaz Şirketi (CNPC) ve Özbekneftegaz Anonim Şirketi, hammadde temeli Türkmenistan olan, Orta Asya-Çin doğal gaz boru hattının dördüncü hattının (Line D) yapımı için bir proje hazırlamaya başladı. Türkmenistan. Özbekistan'ın gaz altyapısını yeni enerji yolunun Tacik bölgesi ile bağlayan Surkhandarya bölgesi topraklarından geçecek.

Tacikistan'da, bu proje CNPC ve Taciktransgaz tarafından oluşturulan bir ortak girişim olan Trans-Tacik Gaz Boru Hattı tarafından yürütülmektedir. Halen, 1,56 km uzunluğa sahip bir tünel olan ilk tesisin inşaatı Alai Dağları'ndaki gaz boru hattında tamamlanma aşamasına gelmiştir. Bu yıl dört tünelin inşaatına başlanması planlanıyor.

Bilindiği gibi, Orta Asya-Çin gaz boru hattı, Türkmenistan-Özbekistan-Kazakistan-Çin güzergahı boyunca uzanan üç paralel hat (A, B ve C) içermektedir. Çin'e yılda 35-40 milyar metreküp metreküp olan ana gaz tedariki Türkmenistan tarafından sağlanmaktadır. Temiz yakıtlar, PRC'nin ve Hong Kong'un özel idari bölgesinin 25 iline gönderilmektedir.

Buna karşılık D hattı, Türkmenistan sınırından Özbekistan, Tacikistan ve Kırgızistan topraklarından geçecektir. Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nin güney ve orta kesimine gaz sağlamak üzere tasarlanmıştır. Uzunluğu yaklaşık 1000 km, verim - yılda 30 milyar metreküp gaz. Projenin toplam maliyeti 6,7 milyar ABD dolarıdır.

Tacikistan'da, 390 kilometreden uzun bir doğal gaz boru hattı, Shakhrinav, Rudaki, Vahdat, Fayzabad, Nurabad, Rasht, Tacikabad ve Lakhsh bölgeleri olan Tursunzade ve Gissar kentlerinden geçecek. Dağlık arazi göz önüne alındığında, bu inşaat için 9,5 bin hektarlık arazinin tahsis edildiği karayolunun en zor kısmı burasıdır. Böylece, ana gaz iletim altyapısı tesisleri ile birlikte, toplam uzunluğu 63 km'nin üzerinde olan 42 tünel inşa edilecektir.

Gaz boru hattının Kırgızistan'dan geçmesi, Oş bölgesinin Alai ve Chon-Alai bölgelerinden geçmektedir. Yaklaşık 215 km. Ve burada boru hattı güzergahında birçok doğal engel var. Özellikle, orta ve büyük nehirlerden geçen 13 geçiş gerekecektir. Proje ayrıca Bişkek'te 9 adet vinç ünitesi, bir kompresör istasyonu, bir gaz ölçüm istasyonu, bir tamir ve bakım merkezi, bir vardiya kampı ve bir kontrol merkezinden oluşacaktır. Bugüne kadar, boru hattı güzergahı boyunca arazi tahsisi üzerine çalışmalar tamamlanmıştır.

Ayrıca, geçen yıl, bu projeyi uygulayan SINO - Pipeline International Company Limited, Kırgızistan’ın 30 mezununu Xi'an Petrokimya Üniversitesi’nde, gaz boru hatlarının işletilmesi ile ilgili uzmanlık alanlarında okumak üzere gönderdi.
Projeye katılan tüm ülkelerin hükümetleri, Orta Asya-Çin doğal gaz boru hattının dördüncü ipinin yapımına olan ilgisini defalarca dile getirdiklerini açıkladı. Bu nedenle, Çin'de talebin yıldan yıla artmakta olan doğal gaz ithalatının çeşitlendirilmesi yönünde önemli bir adım olduğu düşünülmektedir.
 
Ön tahminlere göre, Tacik ekonomisinde gaz boru hattının inşasıyla ilgili yatırımlar 3 milyar dolardan fazla olacak. Aynı zamanda modern bir gaz iletim altyapısı kurulacak, onlarca mühendislik, enerji, ulaştırma tesisi ve üç bin iş yaratılacak. Boru hattının 30 yılı aşkın bir süredir faaliyet gösterdiği Trans-Tacik Gaz Boru Hattı, gaz geçişi için 15 milyar dolardan fazla para almayı planlıyor. Bunlardan yaklaşık 4 milyar dolar, ülkenin bütçesine vergi ve sosyal katkılar şeklinde gidecektir.

Proje, Kırgızistan için ekonomik açıdan faydalı. Bunlar, gaz taşımacılığı altyapısına yapılan yatırımlardır - yaklaşık 1,2 milyar dolar, nüfus için ek işler ve ayrıca gaz geçişi ve vergilerdeki kesintiler - 30 yılda yaklaşık 2,15 milyar dolar. Buna ek olarak, Kırgız hükümeti, projeye katılan tüm ülkelerle cumhuriyetin güney bölgelerinin gazlaştırılması için boru hattından doğal gaz çekilme olasılığı konusunda ilave müzakereler yapmayı planlıyor.

Hükümetlerarası anlaşmalara uygun olarak, Orta Asya-Çin doğal gaz boru hattının dördüncü şubesinin hizmete alınmasının ardından, Türkmenistan'dan Çin'e doğal gaz arzı yıllık 65 milyar metreküp seviyesine yükselecek.

Kaynak: nCa news bulletin